Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета на НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета на НЗОК

Социалните партньори обсъдиха проектобюджета за 2023 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.

Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното правителство. Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, коментира, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват провеждане на конкретни политики, за които служебното правителство не може да поеме отговорност.

Социалните партньори обсъдиха проектобюджета за 2023 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.

"Не постигнахме съгласие по нито един от предложените проекти. В предложенията на социалните партньори се съдържаха предложения, свързани с промяна на един или друг параметър и провеждане на една или друга политика. А ние от служебното правителство поддържаме тезата, че това е отговорност на стабилно мнозинство в Народното събрание и редовен кабинет. Поради тази причина законопроектите са в този вид", каза Лазаров.

Въпреки това проектобюджета гарантира социалните права на гражданите и предвижда увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли, изтъкна Лазаров.

Работодателите не одобриха план-сметката заради твърде високия дефицит - повече, отколкото може да се допусне за една страна, която е тръгнала към еврозоната, коментира председателят БТПП Цветан Симеонов. Според тях планираното 10-процентово увеличение на заплатите в публичния сектор във ведомствата, където не е имало повишение през миналата година, не е приемливо.

"Нека се обмислят икономии, оптимизации и усъвършенстване с цел да се намали разходната част, да не се теглят допълнителни задължения и увеличаване на държавния дълг", призова той.

Синдикатите също не са доволни от предвиденото увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но не заради разходите, свързани с него, а защото смятат, че е недостатъчно.

Според КНСБ в бюджета има потенциал за едновременно увеличаване на доходите и намаляване на дефицита при добро бюджетно планиране и политическа воля.

"Изготвили сме подробно становище за всеки един сектори, за всяко едно министерство - къде има недофинансиране. И искаме държавата са се върне там. А държавата е конят, който дърпа каруцата. Каруцата се клати от година и половина не защото върви напред, а защото стои на едно място. Моят апел към 49-ото Народно събрание е да чуе исканията за политика по доходите", каза Любослав Костов от КНСБ.

От КТ "Подкрепа" настояват за ръст на заплатите в бюджетния сектор с 15%-30%. Предлагат въвеждането на 10% ставка по данък дивиденти, а не както е сега – 5%. Настояват и за прогресивно подоходно облагане и необлагаем минимум върху минималната заплата. Според тях минималното възнаграждение трябва да се вдигне на 850 лв.

"Разбираме че за служебното правителство е некомфортно да предлага политики, които не може после да изпълни, но България се намира в такава ситуация, че са необходими спешни мерки и политики сега", каза Валери Апостолов от КТ "Подкрепа".

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова уточни, че към проектобюджета има предложени мерки, които да доведат до сваляне на дефицита до 3% при наличие на политическа воля от страна на 49-ото НС.

"Проектът на бюджета е огледало на политиките и решенията, приети от предходните народни събрание и които оказват отрицателно влияние както върху приходната, така и върху разходната част на бюджета", каза Людмила Петкова, заместник-министър на финансите. 

В предложението на служебния кабинет е заложен рекорден за последните 20 години дефицит от 6,4% и нов дълг от над 13 милиарда лева.

План-сметката предвижда още минималният осигурителен доход от 1 юни да се увеличи на 780 лева, а максималното обезщетение за безработица да бъде близо 86 лева на ден. 

От синдикатите вече обявиха, че няма да приемат да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати и настояха за данъчни промени.

Според бизнеса държавата разполага с буфери, чрез които дефицитът може да се запази на 3% без да се налага промяна на данъците и въвеждането на нови.

3% без да се налага промяна на данъците и въвеждането на нови.

Източник: БНТ
Тристранният съвет не постигна съгласие по бюджета - какви са различията между социалните партньори?

Тристранният съвет не постигна съгласие по бюджета. Какви са различията между социалните партньори вижте тук: 👉 https://bntnews.bg/news/tristranniyat-savet-ne-postigna-saglasie-po-byujeta-kakvi-sa-razlichiyata-mezhdu-socialnite-partnyori-1231497news.html

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 27 април 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега