Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Миньори и енергетици протестират в София

Миньори и енергетици протестират в София

Синдикатите твърдят, че 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026-а година, би довело до масово затваряне на въглищни централи.

Протест под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България" се организира от синдикатите и работещите в мините и централите „Марица изток“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация Перник“ и други ТЕЦ-ове. Те заявяват категоричното си несъгласие с неяснота относно бъдещето на въгледобивната промишленост. Синдикатите твърдят, че 40% намаляване на въглеродните емисии до 2026-а година, би довело до масово затваряне на въглищни централи.

Исканията на протестиращите са следните:

1. Правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12.01.2023 г. за предоговаряне на НПВУ за отпадане на изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.

2. Да отпаднат предлаганите от Комисията за енергиен преход към КСЕЗС сценарии за окончателно затваряне до 2030 г. на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в явно противоречие с решението на НС за запазване на въглищната енергетика до 2038 г.

3. Да се осигури финансиране от европейските фондове за въвеждане на иновативни технологии и нови нискоемисионни приложения, позволяващи електропроизводство с по-ниски въглеродни емисии от ТЕЦ, което ще гарантира потенциала на въглищата като енергиен ресурс.Да се гарантира на работниците и служителите от комплекса „Марица изток“,  чрез европейско и национално финансиране, участие в дейностите по рекултивация.

4. Да се пристъпи незабавно към изготвяне на Общ устройствен план на Комплекса „Марица изток“ като гаранция, че комплексът ще бъде запазен в неговата цялост.

5. Поради пропусната възможност от България за договаряне на механизъм за капацитет след 2025 г. да се гарантира работата на ТЕЦ „Марица Изток 2“ като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход, включително да се отмени планираното в ЗИД на ЗЕ отпадане на общата годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия.

6. Правителството да актуализира Интегрирания национален план Енергетика и климат (ИНПЕК) и да изготви Енергийна стратегия на Република България с хоризонт до 2050 г., които да съгласува със социалните партньори.

7. Министерският съвет да одобри териториалните планове за справедлив преход само след съгласуване със социалните партньори.

8. НС да вземе ново решение за отлагане на срока за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители от януари 2026 г. с поне 3 години или до постигане на средноевропейските нива на домакинства в положение на енергийна бедност. В противен случай ще се стигне до тежки социални проблеми поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия.

9. В срок до 28 септември 2023 г. да се подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход. 

Участниците в днешния митинг, категорично заявяват, че няма да допуснат закриването на работни места във въглищните региони и нарушаване на енергийната независимост на страната, както и, че ще предприемат всички разрешени от закона действия за защита интересите на работещите във въглищната енергетика!

Публикувахте от Конфедерация на независимите синдикати в България - КНСБ в Вторник, 19 септември 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега