Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 700 са случаите на морбили в САЩ, повече от половината са в Ню Йорк

Над 700 са случаите на морбили в САЩ, повече от половината са в Ню Йорк

Епидемията от морбили засяга най-вече малцинствени групи, таргетирани от антиваксърски организации.

Най-голямата епидемия от морбили за последните 25 години. По този начин американският CDC - Център за контрол на заразните болести определи разпространението на обявената преди двадесетина години за изчезнала дребна шарка.

На специално събитие в понеделник, от институцията съобщиха, че към момента доказаните случаи са 704, като заразата засяга 22 щата. Повече от половината от пациентите - 432 са на територията на Ню Йорк и по-специално - кварталът Бруклин.

Епидемията от морбили засяга най-вече ортодоксалните и крайни еврейски общности. Като причина за това се очертават антиваксърски организации, които таргетират специфично малцинствените групи с дезинформация.

По-голямата част от засегнатите пациенти са неваксинирани деца. Около 10% са заболелите възрастни, които са получили имунизация в детска възраст. Съветът на експертите е те да потърсят нова ваксина при специалист, за да подсилят имунитета си срещу трансформиращия се щам.

В опитите си да се бори със заразата, американски училища затварят временно врати. Карантина е обявена включително на територията на колежи и висши училища. Както вече Ви информирахме, в Рокланд Каунти, в района на Ню Йорк, неваксинираните деца нямат право да ходят на училище или да посещават обществени места. Нарушителите се наказват с глоба до 500 долара и до 6 месеца затвор.

Припомняме Ви, че и у нас случаите към миналата седмица бяха близо 500. Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки.


Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега