Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Налагат сериозни глоби на сърби, които не използват кирилицата

Налагат сериозни глоби на сърби, които не използват кирилицата

Сръбското правителство създава Съвет за сръбския език.

Сръбското правителство създава Съвет за сръбския език, който ще бъде задължен да се грижи за спазването на служебно и публичната употреба на кирилицата. Нарушителите ги заплашват сериозни глоби, предава македонското електронно издание „Курир“, цитирано от ИА "Фокус".

Предложението е на Министерството на културата. Новосъздадената структура ще има девет членове, които заедно със Сръбския комитет по стандартизация ще отговарят застандартизацията, насърчаването, подобряването и защитата на писмения и официалния език.

Това ново предложение трябва да се приложи с новия Закон за официалното използване на езика.Според него общуването в държавните, провинциалните и местните органи на самоуправление ще трябва дабъде на сръбски език и на кирилица.Същото ще важи и за образователни и научни институции и медиите, които имат държавно участие, както и заелектронните медии с национални, регионални и местни честоти.

Кирилицата ще бъде задължително и за всички публични предприятия и институции и фирми с мажоритарендържавен капитал, както и за професионалните асоциации, които представляват своята област на националнои международно ниво.

Членовете на Съвета за сръбския език ще бъдат назначени от правителството на Сърбия, а доклад за работата ще представят на Парламента поне веднъж годишно.Предложеното законодателство определя латиницата като помощно писмо, и ако нещо се изписва на двете писма, кирилицата трябва да имаприоритет.

Ако институциите, които са длъжни да използват кирилицата нарушат тази разпоредба, ги заплашва глоба от между 5000 (42,35 евро) и 100,000динара (847 евро). Наказанието за фирмите, които с латиница изписват името на стоките и услугите, ръководство за употреба, или гаранционнатакарта ще бъде от 500000 до един милион динара (8470 евро).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега