Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Напрегнато начало на годината за планинските спасители

Напрегнато начало на годината за планинските спасители

От планинската спасителна служба препоръчват на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.

Напрегнато начало на годината за планинските спасители в Стара планина. С риск за собствения си живот, в рамките на два дни, спасяват петима туристи. Трима от тях бяха свалени на носилки по тъмно снощи и закарани в болница. За съжаление, има и шести турист, който е загинал. 

На 1 януари 2021 г. двама спасители от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр. „Ботев“, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. 

В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. „Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.

Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

От планинската спасителна служба препоръчват на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега