Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска ставка ДДС - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място.

Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска ставка ДДС - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място. Под инфрасруктура се разбира предоставянето на маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление или климатизиране на заведението, когато същото е закрито помещение, както и поддържане на хигиена в заведението. Това гласят публикуваните дългоочаквани указания на НАП как ще се прилага по-ниският данък за ресторантьорските и кетъринг услугите. 

Именно за тези услуги има много неизвестни, които се очакваше да бъдат разяснени с правилника за прилагане на закона за ДДС, но финансовото министерство, за да спести време, реши, че това може да стане само с указания, пише в. "Сега". Според определението за ресторантьорски и кетъринг услуги трябва наред с доставката на приготвена или неприготвена храна да се включват и достатъчно помощни услуги. 

Затова и доставките на храна за вкъщи се изключват от възможността да ползват по-ниската ставка и остават с 20% ДДС. Това важи и в случаите, когато клиентът на място в ресторанта изиска храната да бъде опакована или поставена в удобни за пренасяне средства. Все пак в случаите, когато клиентът пожелае неконсумираната част от храната да бъде опакована, за да я изнесе от заведението, той ще плати сметката с 9% ДДС, става ясно от указанията. 

С 20% ДДС обаче остава продажбата на храна от вендинг машини, мини бар, от топлата витрина на магазини; от каравани, фоайета на кина, павилиони и будки, както и от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта („drive in“, „walk through“), където процесът на поръчване е опростен и частично автоматизиран, липсва специализирано обслужване от сервитьор, а  клиентът има ограничена възможност да персонализира поръчката.

С 20% ДДС ще са и всички коктейли, в чийто състав има алкохолни напитки.Продажбата на храна във влак или автобус, включително с количка, също ще остане с 20% ДДС, тъй като няма елемент на услуга, която е предназначена да улесни консумацията на храната. Храненето в ресторант-вагоните на влаковете обаче ще бъде с 9% налог. С намалената 9% ставка ще са и закуските, обедите и вечерите на шведска маса в ресторанти и хотели. Както и предоставянето на храна и напитки при система за продажба „food court“. Тя се прилага в търговските центрове, където са обособени специални зони за консумация, независимо че няма сервитьори, а клиентът дори може да получи готова храна в опаковка и прибори за еднократна употреба.

Някои съпътстващи услуги, като паркинг, интернет, също ще може да ползват намалената ставка от 9%, ако те са предоставени с обща цена с храненето и нямат самостоятелна ценност, а само способстват за повишаване на качеството на основната услуга – ресторантьорската.В други случаи, когато търговският обект предлага и музикална програма, данъкът за тази съпътстваща услуга ще е  20%, ако има специално обявено гостуване на изявен изпълнител със заплащане от клиента на обща цена, която включва както храната, така и изпълнението. Когато обаче обектът има обичайно или в определени дни жива музика от изпълнители и няма завишение на посочените в менюто цени, спрямо дните без жива музика, е налице доставка на ресторантьорска услуга, т.е. 9% облагане.В крайна сметка преценката на обстоятелствата за наличие или отсъствие на съпътстваща доставка ще се извършва самостоятелно за всеки конкретен случай, се казва в указанията.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега