Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Под 1% от хората в Бургаско са се докосвали до Covid-19

Николов: Под 1% от хората в Бургаско са се докосвали до Covid-19

В проучването взеха участие 2300 души от 2 до 22 юни, за 20 дни. То беше направено отчасти на случаен принцип.

Под 1% са хората от Бургас и региона, които са се срещнали с коронавируса. Резултатите от мащабното имунологично изследване съобщиха днес бургаският кмет Димитър Николов, главният здравен инспектор на държавата доц. Ангел Кунчев, директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, министърът на туризма Николина Ангелкова и деканът на бургаския Медицински факултет доц. Цветан Велинов.

По думите на кмета Николов проучването обхваща територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването е проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ - Бургас, общините и доброволци. "Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД - 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките", коментира Николов. По думите му предстои докладът да бъде преведен на 4 езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. "Вместо с рекламни послания, доказваме с научни факти, че Бургас е сигурно и чисто място за почивка!", заяви Николов. 


Успоредно с имунологичното изследване, бе извършен и анализ на морската вода, който отново показа изключително позитивен резултат. "През последните 4 месеца усилията ни бяха насочени към активно издирване на хора, заразени с коронавирус и хоспитализирането на най-засегнатите, карантиниране и т.н. Но това не дава качествена информация за епидемиологията, как се разпространява вирусът, има ли безсимптомно носителство и колко е опасен. Тези отговори се търсят в целия свят. Затова се насочихме към това въпросното имунологично проучване. Определихме географския му регион - Бургас и петте крайморски общи - Несебър, Приморско, Поморие, Созопол и Царево. В проучването взеха участие 2300 души от 2 до 22 юни, за 20 дни. То беше направено отчасти на случаен принцип. 80 % от населението на този регион е заето в туристическия бизнес. Искахме информация как Бургас и регионът влизат в туристическия сезон. Затова половината от изследваните са заети в туризма. Разпределено беше между мъже и жени в 4 възрастови групи, за да определим възрастовия риск от заразяване. Хора на първа линия също бяха включени. 0,95 % от тази популация са се срещали с коронавируса. Това означава, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус", заяви доц. Велинов. 


По думите на главния здравен инспектор доц. Кунчев, това резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца."Три седмици над 100 души вложиха своя труд и беше изследвана една представителна част от населението. Има 4 важни въпроса. Защо Бургас? Защото е едно от най-красивите места в страната и много хора искат да пребивават в следващите месеци тук. Второ - имаме активна местна власт, която иска да запази здравето и бизнеса. Без съдействието на кмет и РЗИ нямаше как да се случи това.Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца. Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки", заяви Кунчев.  


Какво доказва Бургас с  изследване, коментира проф. Кантарджиев: 


Първо - данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.

Второ - няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки.

Трето - данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Четвъртото и най-важно нещо - познавам германците много добре, учил съм в Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа - германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега