Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НОИ изплаща българските пенсии в чужбина и без представена декларация за живот

Важи само за периода на извънредно положение
НОИ изплаща българските пенсии в чужбина и без представена декларация за живот

Тъй като в създалата се ситуация нормативните срокове за удостоверяване спират да текат, превеждането на средствата ще продължи до отмяната на предприетите мерки в страната, а след това лицата ще имат 14-дневен срок да представят въпросните декларации в НОИ, ако желаят да продължат да получават пенсията си.

Националниятосигурителен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии в чужбинана всички лица, които в периода на извънредно положение имат задължението дапредставят пред институцията своята декларация за продължаване изплащането напенсията (т.нар. „декларации за живот”), но не са успели да го направят. 

Тъйкато в създалата се ситуация нормативните срокове за удостоверяване спират датекат, превеждането на средствата ще продължи до отмяната на предприетите меркив страната, а след това лицата ще имат 14-дневен срок да представят въпроснитедекларации в НОИ, ако желаят да продължат да получават пенсията си.В тази група непопадат пенсионерите, които преди обявяването на извънредното положение, запериод, през който се е изисквала декларация, не са изпълнили задължението сида я представят и съответно - пенсиите им са спрени и не се изплащат. 

В този случай,изплащането на пенсиите ще бъде възобновено едва след като в НОИ постъписъответната декларация за живот, заверена от официален орган в държавата попребиваване. Декларации се приемат и без наличие на институционална заверка,като лицата трябва собственоръчно да гипопълнят и подпишат и да впишат в тях причината, поради която не са заверени. 

Попълнените формуляри могат да бъдат изпращани в оригинал по пощата илисканирани на електронната поща на НОИ – noi@nssi.bg.Собственоръчно попълнени декларации за живот могат да се представят и отлицата с постоянен адрес в чужбина, които сапропуснали да представят такива през месеците от ноември 2019 г. до началото наизвънредното положение и получават пенсиите си чрез доставчици на платежниуслуги, лицензирани от БНБ, и техни клонове, осъществяващи дейност у нас.   
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега