Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нов тип контейнери за хранителни отпадъци в Бургас

Нов тип контейнери за хранителни отпадъци в Бургас

„Много са новостите в сферата на отпадъците, които местната власт планира. До края на тази година ще бъдат разположени над 600 точки за събиране на биологични отпадъци. Първоначално новите контейнери ще бъдат разположени в заведенията за хранене и големите супермаркети на територията на град Бургас.“

„Много сановостите в сферата на отпадъците, които местната власт планира. До края натази година ще бъдат разположени над 600 точки за събиране на биологичниотпадъци. Първоначално новите контейнери ще бъдат разположени в заведенията захранене и големите супермаркети на територията на град Бургас.“

Това съобщиАтанаска Николова, зам.-кметЕкология и Европейски политики, по време напресконференция днес.На срещата стана ясно, че в капиталовата програма на Община Бургас за2014 г. е предвидено проектиране, изграждане и оборудване на 17 бр. площадки за временно съхранение ипредварителна обработка на биоразградими отпадъци в кварталите и съставнитеселища на община Бургас – на обща стойност578 000 лв.

Предвидено е да бъде реализиран и проект за изграждане на мобилнистанции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата– 9 бр. общо, на стойност 198 000 лв. Втях домакинствата ще могат да изхвърлят вреднипрепарати. Както и досега, съществува задължението за изграждане на системи заразделно събиране на отпадъци от опаковки. Освен това се въвежда и новозадължение за разделно събиране на битовите отпадъци: хартия и картон,пластмаса, стъкло и метал.   

Новата наредба запазваизискванията към строителните фирми. При нарушение предвидените глоби са: за физическите лица - до 5000 лева, а заюридическите лица и едноличните търговци –налагане на имуществена санкция в размер до 50 000 лева.  Въведено е новото задължение за изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци отдомакинствата - едрогабаритни домакински отпадъци (шкафове, гардероби, легла,дивани, фотьойли, матраци и други), строителни отпадъци от ремонтна дейност,образувани от домакинствата в малки количества, биоразградими, вкл. зелениотпадъци, батерии, електрически уреди, опасни отпадъци от домакинствата.

„Община Бургас е един от най-добрите нипартньори. Тук винаги постигаме най-високи резултати, свързани сновостите“  - сподели Тодор Бургуджиев,изпълнителен директор на „Екопак“ България.  В кратко експозе бяха представени ползите отстартиралите проекти, както и предстоящите дейности, които се реализират съвместно с Община Бургас.  Присъстващите се запознаха с Информационно- образователната кампания под надслов „Празната кутия е пълна с природниресурси“ по Пилотен проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки затечности.

С нея в пет от големите вериги магазини в Бургас ще бъдатразположение картонени кутии с информационни брошури за вида на този видотпадък от опаковки, ползата от събирането и рециклирането им.   Закупуване на800 нови контейнера, четири нови камиона по Евростандарт, 250 кошчета и новапароструйка, са част от инвестициите в тазгодишнатапрограма на фирма “Титан Бургас”.  

„От 4-ти мартгражданите могат да се записват и за новата услуга, която позволява извозванена строителни отпадъци, продължава и подмяната на всички контейнери, които немогат да се използват“ – уточни Сукияс Кираджибашян, управител на Консорциум “Титан Бургас”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега