Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нова кампания за измами се шири в приложението WhatsApp

Нова кампания за измами се шири в приложението WhatsApp

При получаване на подобни съобщения в никакъв случай не отговаряте, не следвайте изпратени от там връзки и веднага блокирайте разговора.

Мащабна кампания за измами превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.  

"Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello". Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците правят опит да привлекат вниманието и да събудят интереса у потенциалните си жертви. 

Съобщенията се изпращат от Jessica, Haley и др. и пристигат от различни номера, които приложението идентифицира като идващи от страни като Филипини (+62 831-9804-20716), Индонезия (+63 951 650 7962) и др. Най-вероятно става дума за използване на изкуствен интелект от базирани в трети страни лица, които целят осъществяване на контакт с жертвата, с цел получаване на достъп до данните в устройствата на жертвите, техните банкови сметки и лични данни. Разговорът на родния език на набелязаните за мишена допълнително допринася за шансовете за успех на зложелателите. 

Темата на най-новата подобна измама е работа на „тъмно“ и получаване на недекларирани приходи. 

Всичко започва с предложение за лесни доходи и почти никакви усилия. Регламентът е да харесате няколко YouTube видеоклипа, като срещу всеки лайк ще получите известна сума по сметката си. Преди това трябва да се присъедините към група, в която се разпределят ежедневните задачи и да предоставите своите данни – професия, пол, възраст и банкова сметка, по която да се превеждат заработените средства. На първото ниво можете да спечелите максимум 10 лв. от 5 видеоклипа на ден, но трябва да инвестирате по 2 лв. за получаването на връзка към всеки един от тях. Изглежда лесно, защото от вас не се изисква дори да гледате видеата, а само да изпратите екранна снимка на своя лайк, за да докажете, че сте заслужили възнаграждението си.  

На третия ден ви приканват да вдигнете нивото, като получавате право на 10 видеоклипа срещу двойна печалба на лайк, но трябва да си платите нивото. С всяко следващо ниво лайкът ви под видеоклип става все по-добре платен, но това ви коства определена сума, която прогресивно расте. Стигате до ниво с обещание за стотици левове печалби на ден, но откажете ли се на този етап, следват заплахи и сумите секват, а когато направите калкулация за приходите и разходите в този „бизнес“, се оказвате в преразход. 

„Когато разговорът е с непознато лице, което не можете да идентифицирате, дори и да се представи с име или организация, която твърди, че представлява, и изисква от вас да предоставите лични данни – имена, местоживеене, работно място, професия, заплата, интереси, както и документи, директно ви иска пари или опитва да ви въвлече в незаконни дейности, включително да работите „на тъмно“, най-вероятно става дума за измама“, обясни пред БНР Габриела Руменова, която е основател на онлайн платформата "Ние, потребителите".  Тя препоръча хората да не се увличат по оферти за лесни печалби и недеклариран труд, тъй като дори и на де е измама, със сигурност нанася щети на тях самите и на обществото като цяло. 

При получаване на подобни съобщения в никакъв случай не отговаряте, не следвайте изпратени от там връзки и веднага блокирайте разговора. Тези хора са добре обучени психолози и веднъж влезете ли в контакт с тях, има голям риск неусетно да ви увлекат и да ви склонят да извършите това, заради което са инициирали комуникацията, съветват още от „Ние, потребителите“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега