Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП.

Новитегодишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и закорпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Формулярите, коитоще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем.Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи оттрудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тазиинформация е вече налична в НАП.

Получателите на хонорари и другивъзнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца надохода в съответното приложение. Друга промяна във формуляра за физическителица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получилихонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307.Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г.осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавнообществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебнибележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщениданни за внесените осигуровки през годината.

Наемодателитевече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, катонапример адрес,вид и т.н.   В различните приложения на декларацията вечене се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията. Структурата на декларацията за облагане на доходите се запазва непроменена – основначаст и приложения за всеки вид доход, като гражданите попълват само онези оттях в зависимост от конкретния си доход. Физическителица, които през 2014 г. са получили само доходи от трудови правоотношения вразмер на 12 минимални месечни работни заплати и имат право да ползват данъчнооблекчение за минималната работна заплата ще попълват отделен образец на годишнатаданъчна декларация – образец 2001 б.

Най-съществената промяна в режимана деклариране на доходите от физически лица през 2015 г. е възможносттаформулярите да се подават по електронен път без електронен подпис.За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издавабезплатно в офиса на НАП по постоянен адрес. Освентова, са променени правилата за ползване на 5 % отстъпка върху данъка задовнасяне по годишната данъчна декларация, от която могат да се възползват лицата,които подадат декларацията си до 31 март 2015 г. по електронен път (включителнос ПИК), при условие че нямат подлежащи на принудително изпълнение публичнизадължения към момента на подаване на декларацията и внесът целия размер на данъказа довнасяне в срок до 30 април 2015 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега