Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обмислят вариант класовете да се редуват за по седмица присъствено обучение

Обмислят вариант класовете да се редуват за по седмица присъствено обучение

В най-лошият сценарий на нова вълна от заболели, по всяка вероятност мерките ще останат същите - начален етап ще се обучава присъствено, а децата от 5 до 12 клас - дистанционно.

Различни варианти за връщане на учениците в клас обсъждат МОН и ръководителите в сферата на образованието. Целта е да се намери оптималният вариант, който да не поставя в риск семействата на учениците, но и да им осигури възможност да не губят нормалната комуникация и да наваксат пропуски. Основните опции са няколко, като до този момент няма взето крайно решение кой от тях да бъде приложен. Това съобщи в интервю за в-к “24 часа” Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В най-лошият сценарий на нова вълна от заболели, по всяка вероятност мерките ще останат същите - начален етап ще се обучава присъствено, а децата от 5 до 12 клас - дистанционно. Възможно е и връщането на учениците от 1 до 4 клас у дома, ако това е крайно наложително. Разглежда се обаче и по-диференциран вариант, разкри Стаматов. В него в клас ще се завърнат децата, които се обучават в по-малки училища, в по-малки населени места, където рискът е по-малък. В големите градове пък ще се върнат само ключовите класове - V, VII и XII, на които предстоят държавни изпити.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5-и клас от едната смяна и 8-и от другата, втората седмица се връщат 6-и и 9-и, третата – 7-и и 10-и от втората смяна. Така в рамките на един месец ще могат да се завъртят всички класове поне по една седмица в реална присъствена форма, за да не губят от нормалната социална комуникация.

“Връщането трябва да е много внимателно, а не стихийно. Аз съм на мнение, че по-сериозно връщане може да се реализира след първата голяма вълна на ваксинирани учители. Дори да са 15-20%, това ще намали напрежението, за да може и учителите спокойно да говорят помежду си, а и да общуват по-лесно с родителите и учениците. Още по-голяма ще е сигурността, ако процентът на ваксинираните учители и по-голям”, коментира Стаматов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега