Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Бургас: Искаме "Флората" да е модерна и да носи приходи за града, а не само разходи

Община Бургас: Искаме "Флората" да е модерна и да носи приходи за града, а не само разходи

Още през 2008 година Община Бургас започна да търси варианти за модернизация на своя експо център в Морската градина. Обектът е с перфектна локация и е свързан с една прекрасна традиция, дала и неговото име – ежегодното международно цветно изложение “Флора”. За съжаление, в момента състоянието на експо центъра никак не е цветущо.

Още през 2008 година ОбщинаБургас започна да търси варианти за модернизация на своя експо център вМорската градина. Обектът е с перфектна локация и е свързан с една прекраснатрадиция, дала и неговото име – ежегодното международно цветно изложение“Флора”.За съжаление, в моментасъстоянието на експо центъра никак не е цветущо.

Съоръжението е проектирано иреализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкцииоранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат металенскелет. Покритието е временно,двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация.

Следдългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледносъстояние. Ако не се вземат мерки, в крайна сметка те ще станат и опасни.Към настоящия момент „Флора“ ес остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегоднитеразходи по поддръжката са много по-големи от генериранитеприходи. Липсата на отоплителна инсталация, пожароизвестителна исигнално-охранителна система не позволява пълноценното и целогодишното ползванена съоръжението. 

* Желанието на Община Бургас е не да ремонтирапостоянно старата конструкция от миналия век, а да изгради нещо красиво итрайно, което носи приходи, а не само разходи на града! С това намерениеадминистрацията подготви и спечели проект, одобрен за финансиране поинициативата ДЖЕСИКА, чийто ресурс идва от Европейския фонд за регионално развитие. Програмата е готова да отпусненисколихвен дългосрочен кредит за реализирането на проекта, който при одобрениеот местния парламент ще се тегли от банка. Важен аргумент на ОбщинаБургас при утрешната защита на проекта пред общинския съвет, е покритото от нея първо и най-важно условие при кандидатстване поДЖЕСИКА, а то гласи следното:   

Проектът да е с икономическа жизнеспособност, дългосрочна възвръщаемост и доказансоциален ефект; да отговаря на критериите, политиката и целите на Оперативна програма"Регионално развитие".   По време на пресконференция днес групата съветници на БСП в местнияпарламент отдели време и на темата за “Флора”, но показа изключителнанеосведоменост и очевидна липса на сериозна предварителна подготовка.

“Без търг е избрана банка-кредитор и финансовата изгода е спорна”, заявиобщинският лидер на БСП  в Бургас ЕвгенийМосинов, като обвини за това местната администрация. Община Бургас с недоумение узна за неговото становище и препоръчва тазикритика да бъде отправена към МРРБ. Уведомяваме групата на БСП в местнияпарламент, че Община Бургас е кандидатствала за финансиране към Фонд зарегионално развитие, а не към банка. В МРРБ е извършен изборът на банка –кредитор, чието име впоследствие просто ни бе съобщено.  В пълно съответствие съсЗакона за общинския дълг Община Бургас вече проведе обсъждане за поемане на общински дълг по проект за изграждане наекспозиционен център „Флора Бургас“.

На него присъстваха журналисти, граждани иобщински служители, но то не беше уважено с присъствието на общински съветници.Нито на самото обсъждане, нито по друг повод до настоящиямомент в Община Бургас са постъпвали възражения по поемането на общинския дълг. 

* Новата “Флора” може да изглежда така: Изготвеното проектнопредложение предвижда изграждане, развитие, поддържане и управление на  експозиционен център с многофункционални зализа постоянни и временни експозиции, конферентен туризъм и широк спектър откултурни събития. Факт е, че Културен център “Морско Казино” се задъхва от многотосъбития, които трябва да подслони, а новата “Флора” може да поеме част от тованатоварване, включително и през зимата – нещо, което днес няма как да се случи.

Главната  сграда ще се състои от пет основни зали заекспозиции /модули/, с различна височина, обединени в средата сприемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове затърговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи и трафопост,като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцялосъобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин внего. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен.Цялостната концепция на“Флора Бургас” е насочена към създаването на мултифункционален експозиционен центърза: 

* Изложения - за цветя,строителни материали, техника и др.;

* Конгреси и браншовисъбирания;

* Частни партита;

* Културни и музикалнисъбития;

* Музейни експозиции и др. 

Основните цели на проекта саобновяване и модернизиране на „Флора Бургас“, осигуряване на възможност заразвитие на конгресен и събитиен туризъм, което е предпоставка за удължаване насезона. Наличието на подобен експо център щепомогне на Община Бургас за привличане на атрактивни международни изложби от Британския музей, Лувъра или Ермитажа.

С реализирането на проекта вбюджета на общината ще постъпват приходи от продажба на входни билети замузейните експозиции, от целогодишно отдаване под наем на модули, прилежащиплощи и зали, както и приходи от организиране на изложби и събития. Именно с тези постъпления ще бъдатпогасявани главницата и лихвата по кредита.Община Бургас няма намерениеда отдава обекта на концесионен принцип и смята, че има капацитета да гоуправлява сама.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега