Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общинският съвет в Бургас прие актуализацията на заплатата на кмета

Общинският съвет в Бургас прие актуализацията на заплатата на кмета

Живко Табаков допълни, че предстои групата на Движение България на гражданите в местния парламент да внесе предложение, заплатите на съветниците да не бъдат обвързани с тази на кмета.

Почти без дебати Общинският съвет в Бургас прие предложението за увеличение на заплатата на кмета, което ще се отрази и на тяхното възнаграждение. В момента тя е около 2000 лв. Предложението е възнаграждението му да бъде в размер на 50 % от това на един министър, което в момента е 6 600 лв. Промяната трябва да бъде въведена от началото на следващата година, информира БНР-Бургас.

Предложението е внесено от 25 общински съветници. Сред тях е председателят на местния парламент Севдалина Турманова (ГЕРБ) и други 14 съветници от партията. Освен тях докладната е подкрепена от на БСП – Христо Панайотов, Живко Господинов, Маделен Мутафян, Стоян Коларов и Георги Георгиев. Георгиев е нов общински съветник, който зае мястото на напусналия през месец май Йордан Георгиев. Към момента той има внесени, заедно с група общински съветници, 2 докладни записки и едно питане в местния парламент. Сред другите внесли докладната е Шерефет Мехмед (ДПС), Боян Дяков (НФСБ), Диян Георгиев (който беше от „Възраждане“, но от 2020 г. е независим), Иво Баев (Демократична България) и новият общински съветник Иван Иванов (СЕК).

Общинският съветник Даниела Божинова посочи, че с изненада е установила, че кмет на голяма община, каквато е Бургас, получава около 2000 лв. „За мен въпросът дали е адекватна в момента заплатата на кмет на голяма община на дейността и отговорностите му, не стои въобще. Заплатата на кмета е обвързана с много други заплати и ние не знаем какъв ще е ефектът с оглед повишаване и на другите, свързани с кмета заплати. Доколкото 54 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, която е 90 % от тази на кмета, е заплатата на общински съветник, аз имам етичен проблем да гласувам по тази точка. Вярвам и съм почитател на 27 –та поправка на Американската конституция, която гласи, че никой мандат не би следвало да решава заплатата си, а да взима решения за следващия мандат. моите убеждения са такива“, обясни тя.

„Ако заплатата на кмета е обвързана с процент от тази на министър, която се променя на всяко тримесечие, то означава ли, че това ще се случва автоматично“, попита Божинова. Според нея това би било „ужас за счетоводството“, тъй като ще се налага промяна и на всички останали възнаграждения, обвързани с това на кмета.

Според общинския съветник Станимир Апостолов това няма да е проблем за счетоводството на Общината. „Бюджетът на Община Бургас е по-голям от този на някои министерства, така че е съвсем нормално е да бъде обвързана тази заплата с министерската. Отговорностите на кмет на голяма община съвсем не са по-малки от тези на един министър“, коментира той.

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че е трябвало отдавна да се реши въпросът за заплатата на кмета, тъй като тя би дала възможност да се отпушат „заплатите на пирамидата в администрацията“. „Много от служителите получават много по-високи заплати от управителите в общинските дружества. Приехме план за борба с корупцията, взехме такива мерки. Няма да се даде възможност човек да гледа в ляво или в дясно, когато получава една нормална заплата. В момента заплатата на един министър е 6 600 лв. Автоматично не се увеличават заплатите, а всякакви решения, които трябва да се взимат, ще стават със санкция на Общинския съвет“, поясни той.

Докладната записка беше приета с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“. На сесията присъства бившият съветник Живко Табаков.

„Бургас стана рекордьор по получаване на възнаграждения на своето местно самоуправление. Сесията започна в 9.00 ч. и приключи в 11.00 ч., т.е. за 2 часа нашите общински съветници ще получават 850 лв. за работата си. Един народен представител в България получава около 100 лв. на час. В началото на годината се очаква една заплата на министър да бъде около 7000 лв. В нашия случай, кметът на Община Бургас ще получава 50 % или 3 500 лв., председателят на Общинския съвет ще получава 90 % от нея или 3 150 лв. Всеки един общински съветник ще получава 1700 лв“, поясни той.

Според Табаков въпросът е морален, а общинският бюджет ще бъде утежнен с над 600 000 лв. на година. „В рамките на 3 години не наблюдавам да имат приемни дни, да посещават малките населени места. Обикновено това се случва преди избори. Няма никаква активност от страна на общинските съветници. По принцип в местното самоуправление, голяма част от инициативите трябва да идват от политическите партии, които са в Общинския съвет. Днес от 44 точки в дневния ред, имаше 42 точки внесени от администрацията или управителите на общинските дружества. Смятам, че това вече е един орган, който само легитимира работата на общинската администрация“, коментира той.

Табаков допълни, че предстои групата на Движение България на гражданите в местния парламент да внесе предложение, заплатите на съветниците да не бъдат обвързани с тази на кмета. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега