Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обсъждат първите правила на ЕС за изкуствения интелект

Обсъждат първите правила на ЕС за изкуствения интелект

Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година.

Европейският парламент прие предложения за това как ЕС може най-добре да регулира изкуствения интелект (ИИ) с цел насърчаване на иновациите, етичните стандарти и доверието в технологиите. Законодателното предложение на Комисията се очаква в началото на следващата година.

Докладът за законодателна инициатива на Ибан Гарсия дел Бланко (С&Д, Испания) настоятелно призовава Европейската комисия да представи нова нормативна рамка, очертаваща етичните принципи и правните задължения, които трябва да се зачитат при разработването, внедряването и използването на изкуствения интелект, роботиката и свързаните с тях технологии, включително софтуер, алгоритми и данни. Докладът беше приет с 559 гласа „за“, 44 „против“ и 88 „въздържал се“.

Бъдещото законодателство трябва да бъде изготвено в съответствие с няколко ръководни принципа, включително: ориентирани към човека и създадени от него технологии в областта на ИИ, безопасност, прозрачност и отчетност, защитни мерки срещу предубеждения и дискриминация, право на правна защита, социална и екологична отговорност, зачитане на неприкосновеността на личния живот и защита на данните.

Високорисковите технологии в областта на ИИ, като например тези със способности за самообучение, следва да бъдат проектирани така, че да позволяват човешки надзор по всяко време. Ако използването на дадена функционалност доведе до сериозно нарушение на етичните принципи и може да представлява опасност, следва да се дезактивират способностите за самообучение и да се възстанови пълният човешки контрол.

Законодателната инициатива на докладчика Аксел Фос (ЕНП, Германия) призовава за ориентирана към бъдещето рамка за гражданска отговорност, която предвижда лицата, управляващи високорискови технологии на ИИ, да носят отговорност в случай на причинени вреди. Наличието на ясна правна рамка ще стимулира иновациите, предоставяйки на компаниите правна сигурност, като същевременно защитава гражданите и насърчава доверието им в технологиите на ИИ чрез възпиране на потенциално опасни дейности. Докладът беше приет с 626 гласа „за“, 25 „против“ и 40 „въздържал се“.

Докладът, внесен от Стефан Сежурне (Renew Europe, Франция), изяснява, че ролята на ЕС като глобален лидер в областта на изкуствения интелект изисква ефективна система на права върху интелектуалната собственост и защитни мерки, така че патентната система на ЕС да защитава иновативните дизайнери. В него също се подчертава, че това не трябва да бъде за сметка на интересите на хората творци, нито на етичните принципи на Европейския съюз. Докладът беше приет с 612 гласа „за“, 66 „против“ и 12 „въздържал се“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега