Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Воденичаров: Covid-19 оцелява до 21 дни върху хавлиена кърпа и до 28 дни върху маска

Проф. Воденичаров: Covid-19 оцелява до 21 дни върху хавлиена кърпа и до 28 дни върху маска

"В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е, чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път", каза още проф. Воденичаров.

Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 21 дни върху хавлиена кърпа и до 28 дни върху маска. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен. Това коментира в ефира на bTV ръководителят на катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София - проф. Емил Воденичаров, подчертавайки значението на хигиената не само по отношение на ръцете ни, но и на заобикалящата ни среда.

Припомняме Ви, че от началото на пандемията препоръката на специалистите по света е маската да се подменя на всеки 3-4 часа, като тези за еднократна употреба да се изхвърлят директно, а тези за многократна - да се перат и гладят на висока температура.

"Вирусът трябва да живее в жив организъм и заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска", обясни той. По думите му, вирусът доказано се задържа 28 дни и върху банкнотите и парапети. Най-малко се задържа върху метални части, както и сребърни или златни бижута.

"В около 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце. Другото е, чрез неспазването на социалната дистанция и въздушно-капковия път", каза още проф. Воденичаров.

По думите му дезинфектантът трябва да се използва там, където няма възможност да се използва сапун. Той посъветва да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения. Препоръката на специалиста е работодателите да редуцират броя на хората в офиса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега