Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха грипна епидемия и в Бургаско, но без ваканция за учениците /Видео/

Обявиха грипна епидемия и в Бургаско, но без ваканция за учениците /Видео/

Няма да има грипна ваканция за учениците, тъй като няма голям процент отсъстващи, уточниха от РЗИ.

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от 25 до 31 януари.Това съобщи д-р Паздеров след като приключи заседанието на Регионалния пандемичен щаб за борба с грипа. Причината - изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат от Регионалната здравна инспекция в града. 

Няма да има обаче грипна ваканция за учениците, тъй като няма голям процент отсъстващи, уточниха от РЗИ. Заболеваемостта сред учениците и училищния персонал се следи от 10.01.2024 г., като 13% е сред учениците и 5% сред училищния персонал. На основание посочените данни и предвид становището на министъра на образованието и науката щабът реши, че няма предпоставка за обявяване на „грипна ваканция“ и учебният процес при ученици и студенти ще продължи в присъствена форма.
Щабът реши да не се прекратяват плановите операции, защото пациентите вече са изследвани и подготвени за интервенциите и отлагането им само би удължило страданията им, така се поставят в риск и те да се разболеят.

В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта:

- Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета;
- Преустановяване на всички профилактични прегледи и имунизации;
- Лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения;
- Преустановяване на свижданията в лечебните заведения;
- Стриктно спазване на Наредба №3/08.05.2013г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции;
- Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и др. двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

 "Ако се повиши заболеваемостта или броят на отсъстващите ученици и учители ще се въведат допълнителни мерки, вкл. грипна ваканция, но към момента няма тъй като 12% от учениците към днешна дата отсъстват, т.е. 166 ученици отсъстват по болест към момента от всички ученици в Бургас. И сега при тази заповед от РИО и МОН могат да вземат решение и да приведат учениците в грипна ваканция или да преминат на онлайн обучение, но това ще се реши допълнително от тях.", допълни д-р Паздеров.  

На 30.01.2024 г. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител отново ще проведе свое заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия. 
В заседанието участие взеха областният управител на област Бургас Пламен Янев, заместник областният управител Павлин Иванов,  кметове и представители на общини, ръководители на ЦСМП, РЗИ, РУО-Бургас, представители на болнични заведения и други институции.

Публикувахте от PoligrafF.net в Вторник, 23 януари 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Анонимен
    23 яну 2024 17:15

    Чакат да се натръшкат всички деца, чак тогава да обявят грипна ваканция. Никога не е било като тази година!

    2 : 1

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега