Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха грипна епидемия в областите Пазарджик и Плевен

Обявиха грипна епидемия в областите Пазарджик и Плевен

Днес грипна епидемия е обявена в област Пазарджик и в община Плевен. От утре е в епидемия и град София, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Днес грипна епидемия е обявена в област Пазарджик и в община Плевен.  От утре е в епидемия и град София, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От там се извиниха заради допусната грешка, при която по-рано бе съобщено, че грипна епидемия е обявена и на територията на област Враца. „Във област Враца все още не е обявена грипна епидемия”, заявиха от МЗ.

В момента продължава да бъде по-високо от нормалното нивото на заболеваемост в София-област и в общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново. Заболеваемостта в София не е чак толкова висока - над 155 души на 10 000, но 30% от изследваните заболели са с така наречения „свински грип". Ще бъдат спрени на първо време занятията в три училища, в 7 други се прави в момента преценка дали това е необходимо.

В Пазарджик са болни 444 на 10 000 души. Там за сега няма да бъдат затваряни училища. Във връзка с това от МЗ припомнят, че през този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо, както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз е и разпространението на A /H1N1/.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. От здравното ведомство уверяват, че са осигурени антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазят гражданите от заразяване обаче, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:

-     често измиване на ръцете с вода и сапун;

-      използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на   спиртна основа;

-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;

-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце;

-     често проветряване на въздуха в затворени помещения;

-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;

-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега