Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Официално: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Официално: Хората с антитела ще получават зелени сертификати

На брифинга стана ясно и, че няма да се въвежда изискване членовете на СИК да са със зелени сертификати. Няма да има и задължително тестване.

Министерство на здравеопазването реши да се въведат зелени сертификати и за хората с антитела. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров. Новата заповед ще влезе в сила от четвъртък, а валидността на сертификатите ще е 90 дни. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще важи единствено на територията на нашата страна и няма да се зачита за пътувания в чужбина, уточни здравният министър.  

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат”, каза Кацаров. Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати. 

Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Затова трябва да се въведат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи.Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест, обясни тя."Ще се търсят антитела от типа IgG. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде решаващата, ще бъде 150 на BAU на ml", добави Аргирова. 

Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита, коментира Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела.", обясни тя.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега