Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът към КЕВР: Цената на газа се мени всеки месец, но сметките остават високи

Омбудсманът към КЕВР: Цената на газа се мени всеки месец, но сметките остават високи

Според доц. Ковачева целта, която КЕВР заявява – да приведе в съответствие тези наредби с наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, категорично не са постигнати.

„Интереситена гражданите – потребители на топлинна и електроенергия не са защитени вдостатъчна степен в така предложените от КЕВР проекти на наредби за определянецената на парното и тока.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева, която севключи по скайп в общественото обсъждане на регулатора на двете наредби –Наредба №1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергияи Наредба №5 от 23 януари 2014 г. за регулиране на цените на топлиннатаенергия. 

Припомняме,че на 1 май общественият защитник изпрати препоръка до КЕВР, в която поискаудължаване на срока за това обсъждане, като подчерта, че реално за подготовкана заинтересованите участници в онлайн-заседанието се дава само един работенден. Това, по думите й, е недостатъчно като време и буди опасения, черегулаторът подхожда формално по теми, които засягат пряко всяко българкосемейство. Спореддоц. Ковачева целта, която КЕВР заявява – да приведе в съответствие тезинаредби с наскоро приетите промени в Закона за енергетиката, категорично не сапостигнати.Единот въпросите, който омбудсманът постави пред КЕВР бе, защо при определяне напреференциалната цена на електрическата енергия за следващия регулаторен период,се дава възможност КЕВР, по свое усмотрение, да решава дали да извършикорекциите на необходимите приходи на дружествата за електроснабдяване. 

„Смятам, че тук не трябва да има изобщо дискусия и въпросът не е дали и можели, а че задължително да се коригират“, каза омбудсманът. „Тазисубективна преценка на КЕВР дава възможност за нарушаване на обективния подходпри формирането на цените и създава основателни съмнения за начина, по койтореално ще се отрази промяната на природния газ върху цените наелектроенергията“, подчерта Ковачева и допълни, че същото се отнася и за ценитена топлоснабдителните услуги на топлофикациите – оставени изцяло на преценката нарегулатора.  Омбудсманътбе категорична също, че не е приемливо по време на регулаторния и ценовияпериод, КЕВР да определя не по-често от веднъж на 6 месеца преференциалнитецени за тока и парното.   

„Напрактика цената на природния газ се променя всеки месец, КЕВР взема решение затази промяна всеки месец, а в същото време наредбите му дават възможност да гиизменя едва два пъти на 12 месеца“, отбеляза Диана Ковачева.Тяоще веднъж изтъкна, че по този начин не са защитени в достатъчна степенинтересите на потребителите и се аргументира с факта, че тази промяна ще сеслучва само, когато има съществено изменение на цената на природния газ, коетоспоред КЕВР означава 15%. „Как решава, че именно 15% е същественоизменение на цената, а не например  - 3%, 5% или 10%“, попита доц. 

Ковачева и отбеляза, че очаква отговор от регулатора на поставените въпроси и изричнонастоя цената да се определя всеки месец, а не два пъти в годината.„Снаправените изменения КЕВР не постига целта си да измени наредбите всъответствие със закона и нарушава принципа на последователност в своятаработа, заложени му в закона. Освен това, не е постигнат баланс междуинтересите на енергийните и топлоснабдителните дружества от една страна иинтересите на потребителите, като по този начин регулаторът сам отваря врататаза възможни нарушения“, заключи омбудсманът.      
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега