Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът настоя за компенсации на домакинствата заради повишените разходи за природен газ

Омбудсманът настоя за компенсации на домакинствата заради повишените разходи за природен газ

Проф. Ковачева обръща внимание, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември 2021 г. до м. май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един MWh.

ОмбудсманътДиана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и дослужебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсациизаради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства,които разчитат на това гориво. 

„Сдълбока загриженост се обръщам към Вас по повод внесеното от „Булгаргаз“ ЕАДзаявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. вразмер на 204,53 лв./MWh. Това безпрецедентно високо увеличение - с 38,9 %, всравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време наотоплителния сезон“, написа омбудсманът. 

Проф.Ковачева обръща внимание, че при значително по-ниските регулирани цени наприродния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември2021 г. до м. май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма закомпенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, коитоизползват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума наедин MWh. 

Тяподчертава, че стръмното нарастване на регулираните цени на природния газ забългарските потребители обаче, продължава и през месеците след приключването наПрограмата. 

„Въввръзка с това, както и по повод значителното увеличение на цените и на другитевидове енергия за домакинствата, на 01.07.2022 г. се обърнах към правителствотос препоръка за спешно приемане на нова програма за компенсиране на част отповишените енергийни разходи на битовите потребители. С притеснение отбелязвам,че до момента не е известно да се предприети стъпки за решаването на тозиналежащ проблем“, изтъква Ковачева. 

Тя посочва,че в институцията множество граждани се жалват за получаването на справедливаподкрепа от държавата заради екстремното поскъпване на енергийните източници иособено на природния газ. 

„Впродължение на становището си, представено в рамките на Обществено обсъждане наПроект на Постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 наСъвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите ценина енергията, се обръщам към Вас с апел за възможно най-бързо изготвяне иприлагане на правителствена програма за компенсиране на повишените енергийниразходи на битовите клиенти на природен газ“, пише още омбудсманът. И настоява вкръга на клиентите с право на компенсации да бъдат включени и домакинствата вмногофамилни жилищни сгради с локални газови котли, които не получиха досегафинансова подкрепа от държавата. 

Омбудсманътобръща внимание, че свръхвисоките цени на природния газ значително увеличаватразходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво иако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва давключи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия закрайните клиенти от 1 юли 2023 г. 

„Категоричное становището ми, че тази финансова тежест не бива да се прехвърля на гърба набитовите потребители на топлинна енергия, като се има предвид, че цените исметките за топлинна енергия и понастящем са на ръба на социалната поносимост“,подчертава общественият защитник.  

По-ранотози месец омбудсманът Диана Ковачеваизпрати отделно становище до служебния министър-председател Гълъб Донев, вкоето поиска спешна подкрепа на всички битови клиенти на енергия – поводът бепубликуваният за Общественообсъждане Проект на Постановление за мерките по прилагане на Регламент (ЕС)2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешната намеса по справяне свисоките цени на енергията. 

Встановището си тя подчерта притеснението си, че крайните битови клиенти на енергия са пропуснати изцяло от Проектана Постановление като възможни получатели на финансови средства от солидарнатавноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни дружества. 

„Крайнитебитови клиенти на електроенергия, топлинна енергия, природен газ, автомобилнигорива и твърди горива за отопление понасят рекордно високи цени на енергията впродължение на повече от една година. Успоредно с това очаквам да бъдегарантирано, че правителството няма да допусне противопоставяне на компенсациитеза домакинствата и тези за стопанските субекти“, пише общественият защитник. 

Проф.Ковачева апелира подкрепата за смекчаване на последиците от високите цени наенергията – за крайните битови клиенти и по-специално за уязвимите домакинства,да бъде уредена в Проекта за Постановление. За целта тя предлага три конкретни възможни подхода. 

Първияте използването на част от финансовия ресурс, формиран от целевите вноски порегламента за изплащане на държавна подкрепа за всички домакинства въввръзка с високия ръст на инфлацията, вследствие екстремните цени на енергийнитересурси. 

Вторияте фокусиране на подкрепата към енергийнобедните домакинства. „Предвиднапредъка в изработването на дефиниция за „енергийна бедност“ и на критерии заидентифициране на домакинствата в положение на енергийна бедност, смятам заподходящо те да бъдат въведени в нормативната уредба и да бъдат използвани заопределяне на кръга на домакинствата, които ще имат право на подкрепа поРегламент (ЕС) 2022/1854“, посочва омбудсманът. 

Третиятподход, предлаган от проф. Ковачева, е самов случай че изпълнителната власт няма готовност да предложи за кратко времецялостно решение – да има възможност срешение на Министерски съвет да бъде отпусната еднократна финансова подкрепа заотопление за настоящия зимен сезон 2022-2023 г. на вече определените уязвимигрупи. 

Ковачевапосочва и кои са те - лица и семейства,подпомагани по Наредба РД-07-5 от 2008 г. „За условията и реда на отпусканена целева помощ за отопление“;  майки (осиновителки), които получават месечнипомощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година по реда на чл. 8,Ал. 1 и 5 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД); лица и семейства получили „Еднократна помощ за ученици, записани впърви клас по чл. 10а от ЗСПД“;  лица с над 90 на сто степен на увреждане иниски лични доходи от пенсия, които получават месечна финансова подкрепа пореда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ); лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на детес трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД както и по чл. 8е от ЗСПД; лица и семейства, получили „Еднократни илимесечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемнисемейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона засоциално подпомагане (ППЗСП)“; лица исемейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорниобстоятелства, подпомогнати с Еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП,въз основа на установеното ниво на материално лишение. 

Встановището си проф. Ковачева подчертава като много съществен пропуск липсатана конкретика по отношение на бъдещите програми за изразходване на приходите. 

Другнедостатък, който открива омбудсманът, в Проекта за Постановление е неговотофокусиране изцяло в сектор „Електроенергетика“. Така на практика от негоотсъстват напълно действията по трета глава за „Мерки по отношение на отраслитена суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването“. 

„Категоричное становището ми, че такива мерки следва да бъдат разработени в най-кратъксрок“, подчертава Диана Ковачева. 

Позовавайкисе на основната цел на Регламент (ЕС) 2022/1854 за „спешна намеса за справяне свисоките цени на енергията“ Диана Ковачева отправяпрепоръка програмите за изразходване на приходите да бъдат изготвени ипредложени за обществено обсъждане достатъчно рано, предвид сроковете заизпълнение и докладване от държавите-членки, предвидени в Регламент (ЕС)2022/1854.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега