Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Опашки от камиони на българо-турската граница заради проблема с разрешителните

Опашки от камиони на българо-турската граница заради проблема с разрешителните

Образували са се опашки на българо-турската граница от чакащи камиони, съобщи Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от Агенция „Фокус”.

Образували са се опашки на българо-турската граница от чакащи камиони, съобщи Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите му – няма много български камиони на границата. Основно стоят заклещени там тези, които са без разрешителни. Всички останали автомобили се пропускат. Нормално е да се натрупват опашки по българо-турската граница, но ние сме предупредили всички български превозвачи да не пътуват до понеделник, посочи Ангелов. Той заяви, че от българска страна Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” си е свършила работата, Димитър Ганев и министър Данаил Папазов са си свършили работата, но няма диалог с турската страна.

„Проблемът е от турска страна, защото турците не искат да има двустранна среща, която трябва да се проведе до края на годината. Причината за това е, че ако вземат 250 000 броя разрешителни ще се възобнови глобата на българските превозвачи”, каза Ангелов. По думите му – турците не искат да има преговори, иначе ще има реципрочни мерки и ще се спират турските камиони и няма да влизат в България. От турската страна, и Министерството им на транспорта имат 10 000 разрешителни и не ги предоставят на техните превозвачи. Така те настройват превозвачите срещу българската страна. Това се прави умишлено, за да може да се изнуди министърът на транспорта, за отпускане на още разрешителни”, каза Ангелов.

Министърът на транспорта Данаил Папазов заяви пред журналисти: "Предоставили сме 10 хиляди транзитни разрешения повече на турската страна, но все пак трябва да има реципрочност. Запознали сме турския посланик със ситуацията. Границата не е затворена, има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България. Надявам се да не се стигне до затваряне на границата. Предполагам, че в близките дни ситуацията ще бъде предадена на компетентните органи в Турция. С разговорите, водени между двете страни, както и с претенциите на двете страни, са запознати превозвачите”.

„Искаме да защитим българския бизнес. Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия. Очакваме срещата в близките дни, предполагам, че ще е през другата седмица. Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог. Трябва и от двете страни експертите да седнат и да разговарят. Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи”, допълни министърът на транспорта.

Турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от турската страна. Като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година. За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна Турция дата за среща не е насрочена. Като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега