Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Още осем града пред грипна епидемия

Още осем града пред грипна епидемия

Висока е заболеваемостта от грип в Бургас, Варна, Ловеч, Перник, Пловдив и Шумен. В момента, в които там бъдат достигнати праговите стойности, регионалните инспекции имат ангажимента да обявят епидемия.

Висока е заболеваемостта от грип в Бургас, Варна, Ловеч, Перник, Пловдив и Шумен. В момента, в които там бъдат достигнати праговите стойности, регионалните инспекции имат ангажимента да обявят епидемия. Това каза националният консултант по епидемиология и завеждащ отдел Епидемиологичен контрол и ранно оповестяване" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Мира Кожухарова.

"При достигане на праговите стойности, които са различни за всяка една област, на място се взима решение и се обявява грипна академия", обясни доц. Кожухарова. По думите й е висока заболеваемостта и във Видин и в Кюстендилска област, където има много затворени училища. "Както всяка годна, сега прекарваме поредната сезонна грипна епидемия, която винаги започва в няколко региона, но в последствие постепенно утихва и обхваща следващите. По този начин страната "преболедува" в рамките на 5-6 седмици средно", каза националният консултант по епидемиология.

Според доц. Кожухарова твърденията, че изкаралите "свински грип" изграждат имунитет срещу други опасни щамове на болестта, като "испанската инфлуенца", са само хипотеза. "По начало всички грипни вируси, независимо от кой щам са, водят до изграждане на имунитет към собствената си структура, така че на кръстосан имунитет трудно може да се разчита.

Предполагам, че по нататък ще се правят наблюдения, но за момента става дума само за една хипотеза", каза тя. Националният консултант по епидемиология обясни, че хората трябва да предвиждат грипните епидемии, тъй като те са ежегодни и да взимат необходимите мерки срещу болестта, а именно да се ваксинират с противогрипна ваксина.

"Това е много важно и може би по повод на поредната епидемия трябва да напомням, че мерките трябва да започнат да се взимат ще през септември", добави тя. По време на грипна епидемия трябва да се спазват стриктно правилата за елементарна превенция, като избягване на контакти с много хора. Добре е хората със симптоми да си останат в къщи за 4-5 дни. Особено важно е да се пазят от контакти с болни хора от рисковите групи на населението хората с хронични заболявания и бременните жени.

 

Източник: ИА "КРОСС"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега