Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Освобождението представено в изложба във Военния клуб

Освобождението представено в изложба във Военния клуб

Изложбата "Лермонтови - освободители и съзидатели" бе открита в навечерието на бургаския празник – 137 години от освобождението на града от Османското владичество. Тя бе открита във фоайето на Военния клуб Бургас и е резултат на дългогодишното партньорство на Регионалния исторически музей Бургас и домакините от Военния клуб.

Изложбата "Лермонтови -освободители и съзидатели" бе открита в навечерието на бургаския празник –137 години от освобождението на града от Османското владичество. Тя бе откритавъв фоайето на Военния клуб Бургас и е резултат на дългогодишното партньорство наРегионалния исторически музей Бургас и домакините от Военния клуб. 

Изложбата представя в снимки,текст и въоръжение важни исторически личности и моменти за Бургас, свързани сОсвобождението.Особено впечатляващи запосетителите са петте бойни знамена, предоставени от Националниявоенноисторически музей София, сред които се открояват точни копия наСамарското знаме и на знамето на Стиляна Параскевова, за което се счита, че епървообраз на българския национален флаг. 

Интересна за бургазлии еисторията на Лермонтовия род, познат на широката общественост най-вече с животаи творчеството на руския класик Михаил Ю. Лермонтов. Малко познат факт е, чемъжете от почти целия род Лермонтови са уважавани и награждавани с военнипочести офицери от Руската армия. Знакови за Бургас са полк. АлександърМихайлович Лермонтов, освободителят на Бургас, който след военните действия епроизведен в чин генерал и единствената му дъщеря Александра Лермонтова, коятопристига в Бургас с 4-ти армейски корпус на ген. Скобелев и тук подпомагаобучението на медицински кадри и създаването на първата болница в града. 

В няколко витрини са представениоръжия на колекционери от въоръжението по време на Руско-турските освободителнивойни. Атракция към изложбата са две момчета в костюми на български опълченци,с които посетителите могат да се снимат за спомен.Изложбата ще е отворена запосетители днес, 06.02.2015 г. до 16:00 ч, в събота и неделя (07-08.02) от10:00-14:00 ч и в понеделник (09.02) – 10:00-15:00 ч.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега