Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От догодина всички ученици ще учат за сигурността в интернет

От догодина всички ученици ще учат за сигурността в интернет

В момента разработват специален урок по киберхигиена.

Учениците от цялата страна ще се обучават от следващата учебна година да използват безопасно интернет и да предпазват личните си данни докато са онлайн. За целта Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) съвместно с Министерството на образованието и науката (МОН) разработиха дигитален урок по киберхигиена и наръчник за учителите, които ще го преподават.

Урокът ще бъде интерактивен и ще може да влезе не само в часовете по информатика, но и в тези  по етика, психология, час на класа и по новия предмет, който стартира от догодина за третокласниците – компютърно моделиране. Това обясни-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на представянето му пред учители днес.

По думите й този урок може да се предаде в рамките на максимум три учебни часа. Той съдържа клипове, полезна информация и тестове, както и инструкции за преподавателите да направят съдържанието по-интересно за децата чрез игрови модели. В него има и модул за родителите, представен като писмо, с което да бъдат въвлечени в темата и да научат повече за киберхигиената.

"Учениците от III до X клас в задължителната общообразователна подготовка изучават различни аспекти на защита на дигиталната самоличност, авторските права, защита на дигиталните устройства и мрежи и др. Познаването на тази материя е предпоставка за защита на личните данни, както и за превенцията на киберпрестъпленията", каза тя и допълни, че дигиталният урок по киберхигиена ще бъде разпространен до училищата чрез регионалните управления на образованието.

До септември 2018 г. те ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сигурна електронна поща ще има възможност да получават цялото учебно съдържание. Според председателя на Държавната агенция Атанас Темелков за шест месеца в рамките на инициативата „Няма да ме хакнат“ по темата са били обучени над 8000 деца, но усилията за повишаване на цифровата грамотност трябва да продължат.

От следващата учебна година в училищата в страната ще стартира и друга съвместна инициатива между ДАЕУ и МОН за създаване на дигитални уроци за учениците в последните два гимназиални класа. Ще бъдат разработвани уроци, с които младежите да се запознаят с предлаганите от администрацията електронни услуги, със събираните от държавата данни и начините за тяхната защита.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега