Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От март до май 2020 са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие

От март до май 2020 са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие

Цитираните числа са от периода на първата блокада, свързана с коронавируса у нас.

"В периода от 13 март до края на май месец 2020 г. са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие на телефон 112“, заяви Любомир Талев, директор на дирекция „Съвет по законодателството“ към правосъдното министерство, в ефира на bTV. Той коментира, че у нас няма официална статистика, която да следи случаите на насилие и се разчита на данни от МВР. А цитираните числа са от периода на първата блокада, свързана с коронавируса у нас. Талев уточнява, че към края на годината има успокояване на ситуацията.

„За 2020 г. са издадени над 3000 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, като една заповед обикновено важи за повече хора“, коментира още Талев.

Предвиждат се законово промени, които са подпомогнат жертвите на насилие, лечението на самите насилници и налаганите им санкции. По думите на експерта ще бъде добавена двойно завишена санкция в случай на повтаряне на насилието.

„Насилниците ще бъдат задължавани да посещават програма за справяне с агресията, както и такава за справяне със зависимости, ако имат такива“, допълва още Талев.

За жертвите се предвиждат нови мерки за закрила в четири основни насоки, които ще бъдат оформени като социални услуги. Едната е създаване на денонощен телефон, по който ще може да се заяви когато някой е жертва на насилие и ще получи съвети за действие. Предвижда се създаване на консултативни центрове, както и на нови кризисни центрове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега