Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Жертвите на домашно насилие ще подават сигнали чрез мобилно приложение

Жертвите на домашно насилие ще подават сигнали чрез мобилно приложение

В зависимост от съдържанието съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция

Жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали 24 часа в денонощието чрез мобилно приложение. В зависимост от съдържанието съобщенията ще бъдат пренасочвани към МВР, адвокатските колегии или друга институция. Мобилното приложение ще бъде готово през ноември т.г. и ще допълва Националния телефон за първична правна помощ 0700 18 250. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Георги Николов на днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието при премиера акад. Николай Денков. 

Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година – 363. Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи обаче в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи. Тема на срещата беше също проблемът с ранните бракове.

От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110.

„Борбата е за всяко едно дете“, подчерта министър-председателят. Екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени, стана ясно още по време на срещата.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега