Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От ВОЛЯ настояват да се отнема до живот шофьорската книжка на пияни и дрогирани водачи

От ВОЛЯ настояват да се отнема до живот шофьорската книжка на пияни и дрогирани водачи

От ГЕРБ също готвят поправки в закона, предвиждащи по-строги наказания за шофиране след употреба на наркотични вещества. За момента юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. Предвижда се и първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внесоха от ВОЛЯ в деловодството на парламента.

"Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!", коментира лидерът на партията Веселин Марешки.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки. За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева. Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби.

От ГЕРБ също готвят поправки в закона, предвиждащи по-строги наказания за шофиране след употреба на наркотични вещества. За момента юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години, поясни правосъдният министър Данаил Кирилов в ефира на БНТ. Предвижда се и първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Припомняме Ви, че поводът за подготвянето на законодателни промени е тежката катастрофа, при която загина журналистът и телевизионен водещ Милен Цветков. Автомобилът, предизвикал инцидента, е управляван от млад мъж, който е бил под въздействието на амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Неговото обвинение бе преквалифицирано и той е обвинен в умишлено причиняване на смърт, предвид факта, че е употребил наркотици, преди да шофира, след което не е спрял на червен светофар.

"Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че обвинението може да издържи", коментира правосъдният министър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега