Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха червенобуза костенурка в Атанасовското езеро

Откриха червенобуза костенурка в Атанасовското езеро

"Едва ли някой, който е решил да се раздели с домашния си любимец си дава сметка какви последствия може да има действието му за дивата природа и за видовете, които естествено обитават местата, където се „освобождават“ екзотични домашни животни", коментират от БФБ.

При посещение в Атанасовско езероИвайло Димчев от Българска фондация Биоразнообразие откри в обходния канал възрастен екземпляр начервенобуза костенурка (Chrysemys scriptaelegans). Това е първото документирано наблюдение на този вид в езерото,за чието присъствие до този момент можеше единствено да се предполага.

"Едвали някой, който е решил да се раздели с домашния си любимец си дава сметкакакви последствия може да има действието му за дивата природа и за видовете,които естествено обитават местата, където се „освобождават“ екзотични домашниживотни", коментират от екоорганизацията.

Червенобузата костенурка произхожда от Южните щати на САЩ и Северно Мексико, от земите около Мисисипи иМексиканския залив. Тя е една от най-често отглежданите като домашни любимцикостенурки в целия свят. Присъствието й в дивата природа, извън родните й местае много обезпокоително и този вид е поставен в топ 100 на най-инвазивните видове в списъка на Международния съюз зазащита на природата (IUCN).

Благодарение на популярността им катодомашни любимци, червенобузите костенурки са били освободени или избягали вприродата на много места. Диви популации (т.е. размножаващи се групи) салокализирани вече в големи райони на Австралия, Европа, Южна Америка, Карибите,Южна Африка, Средния и Далечния Изток. В много страни, като Австралия например, вносът иотглеждането им са забранени. От 2009 г.забрана за внос има и за Европейския съюз чрез Регламент на Комисията наевропейските общности. Тази забрана е валидна и за България, макар на многоместа вероятно да не се спазва.

Въпреки предприетите мерки, червенобузата костенурка вече е част отекосистемите на голяма част от земното кълбо. Този вид има редицапредимства пред популациите на местните видове блатни костенурки - напримерпо-ниска възраст за полово съзряване, по-висока репродуктвна способност иоцеляване на малките, по-големи размери на тялото, което им дава преимущество вборбата за заемане на местообитанията и използването на хранителните ресурси, асъщо и пренасяните от червенобузите костенурки различни патогени и заболявания.

В естествения си ареал видът предпочитатоплите и чисти бавнотечащи води, обрасли с изобилна водна растителност. Извъннего обаче се приспособява и в по-студени води, не е толкова взискателен къмчистотата на водата и практически може да завземе всички подходящиместообитания в умерените и топли части на света.

В Европа червенобузатакостенурка успешно се аклиматизира в местата с по-студен климат. Присъствиетой в Атанасовско езеро е потвърждение на това и създава сериозни притеснения успециалистите за бъдещето на местните видове блатни костенурки, както и наекосистемата като цяло.

Безразсъдното освобождаване на домашни любимци вдивата природа създава предпоставки за необратими изменения във видовия състави структурата на популациите на водните организми. Освобождаването, освен че езабранено от Закона за биологичното разнообразие и се наказва с глоба до 2000лв. (за юридически лица до 5000 лв.), показва и липса на осъзнаване и преценказа последствията, които всеки от нас, дори и неволно може да предизвика споведението си в дивата природа.

В Световния ден на околната среда, който се отбелязва под мотото „За живота на дивите животни!“, от БФБ апелират да не бъдем безотговорни в действията си и да не освобождаваме домашните си любимци в дивата природа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега