Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха два нови вида орхидеи в ПП "Златни пясъци" край Варна

Откриха два нови вида орхидеи в ПП "Златни пясъци" край Варна

Двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla) са двете нови растения, които увеличиха броя на дивите орхидеи, установени на българска територия. Към момента те са вече 14.

Откриха два нови вида орхидеи в ПП "Златни пясъци" край Варна, съобщават от МОСВ. Двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla) са двете нови растения, които увеличиха броя на дивите орхидеи, установени на българска територия. Към момента те са вече 14.

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в „червения“ списък на растенията и гъбите в категория „уязвим“. Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). 

Красивите растения са открити при теренни проучвания в местността Бежаната, извършвани в продължение на две години със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство „орхидацея“ – обикновената пърчовка.

За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас – достига 60-70 см и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида.

Любителите-градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено. Може да се наслаждавате на тяхната красота в естествената им среда. Богата колекция от орхидеи има и в Ботаническата градина на БАН в София.

Природен парк „Златни пясъци“ е разположен успоредно на морския бряг на североизток от Варна. Той е най-малкият природен парк в България – територията му е едва 1320,7 ха, но според учените не отстъпва на останалите паркове по красота и биологично разнообразие.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега