Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парите за пречиствателни станции в Несебър и Поморие под въпрос

Министър Караджова: Трябва по-голяма активност от общините при изготвянето на документацията
Парите за пречиствателни станции в Несебър и Поморие под въпрос

Община Поморие и Община Несебър трябва да бъдат по-активни в изготвянето и предоставянето на документи за да им бъде финансирано изграждането на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Това стана ясно по време на среща между министъра на околната среда и водите Нона Караджова и народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Алексиев.

Община Поморие и Община Несебър трябва да бъдат по-активни в изготвянето и предоставянето на документи за да им бъде финансирано изграждането на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Това стана ясно по време на среща между министъра на околната среда и водите Нона Караджова и народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Алексиев.

"Инициирахме тази среща, тъй като и двамата с Димитър Бойчев искаме в нашия регион да се усвояват средства по оперативните програми. От страна на общинските администрации обаче трябва да се работи малко по-сериозно, защото колкото повече време се подготвят документите, толкова по-малко време остава за изпълнение, а проектите трябва да бъдат завършени до 2014 г.”, коментира Алексиев, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и води към НС.

Община Поморие кандидатства за реконструкция на ПСОВ и довеждащ колектор. Стойността на проекта по първоначални изчисления е 40 млн. лв. По време на първата консултация с управляващия орган е установено, че общината разполага с прединвестиционно проучване, което има нужда от преработка, идеен проект на ПСОВ, собственост на площадка и финансов икономически анализ, който също трябва да се преработи.

Според данните на Министерството на околната среда и водите по време на втората консултация е идентифицирана завишена норма на водопотребление (250 л/ж), която следва да бъде обоснована в прединвестиционното проучване. За сравнение средната норма е 100-110 л/ж в Европа, а у нас е 150-180 л/ж. Все още от Община Поморие не са обосновали тази завишена норма.

Община Несебър кандидатства по проект за ПСОВ (Слънчев бряг-Равда-Несебър), канализация и помпени станции. Тъй като проектът надвишава сумата от 50 млн. евро ще бъде включен към програма „Джаспърс”. По време на консултациите с управляващия орган е установена, че общината разполага с прединвестиционно проучване, идеен проект на ПСОВ и мрежа, финансов икономически анализ, разрешително за заустване и собственост на площадка.

След изискана справка от министър Караджова става ясно, че Община Несебър не е оставяла документи за преглед от управителния орган, но попадат в групата общини, чиито прединвестиционни проучвания са били разгледани с помощта на Майкъл Лавел. Като основен проблем обаче е идентифициран капацитетът на ПСОВ – 400 000 ЕЖ, който не е обоснован в прединвестиционното проучване. Ако това не бъде изготвено и предадено в срок има вероятност проектът да не бъде осъществен.

Народните представители поставиха въпроса и за реализацията на пречиствателната станция в руенското село Люляково. След справка стана ясно, че заложените средства за 40 млн. лв. са намалени на 32 млн. лв. и в момента е в ход строителството на ВиК мрежата.

Димитър Бойчев и Иван Алексиев се интересуваха и от находищата на минерална вода, които общините имаха възможност да получат за безвъзмездно ползване от срок за 25 години. В Поморие находищата „Каменар” и „Медово” не са прехвърлени на общината, тъй като процедурата не е спазена.

От кметството са поискали минералните извори без да поискат в срок разрешение от Общинския съвет. Справка в еко министерството показва, че извор „Медово” е с много добри показатели. Температурата на водата е между 25-39 градуса и е лечебна за стомашно-чревни болести, чернодробни, жлъчни, кожни, сърдечно-съдови, нервни болести. Извор „Каменар” е с температура на водата около 20 градуса и има лечебни свойства за стомашно-чревни, чернодробни, жлъчни и стоматологични проблеми. „

Поради неорганизираност на Община Поморие този ресурс няма да може да бъде използван за развитието на региона ни още най-малко една година. Едва тогава отново администрацията ще може отново да заяви желание да стопанисва минералните находища”, коментира Иван Алексиев.          

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега