Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парк "Странджа" с нов проект за опазване на дюните и белия щъркел

Парк "Странджа" с нов проект за опазване на дюните и белия щъркел

ДПП Странджа стартира изпълнението на международен проект, финансиран по Програма „Югоизточна Европа”.

ДПП Странджа стартира изпълнението на международен проект, финансиран по Програма „Югоизточна Европа”.  Продължителността му е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г.  Общият бюджет е 2 021 215 €. Одобреното финансиране за дейностите в България възлиза на 194,870 €, от които национално съфинансиране в размер на 15% се предоставя от МРРБ.  

Експерти и еколози  от 7 държави- Унгария, Австрия, Италия, Румъния, България, Гърция и Сърбия, ще работят за опазване на биологичното разнообрази в страните от ЕС и по-доброто управление и прилагането на "Натура 2000" .   

Конкретно за Парк „Странджа” проектът ще бъде насочен към три основни цели. Първата цел е да се види в какво състояние са дюните по устието на река Велека и защитена местност Силистар. Предвижда се изработването на план за обществен  контрол и инвентаризация на дюните комплекси при отдаване на концесии.Трябва да се определи съвременното състояние, заплахите, и възможните мерки за опазване им.

В границите на  Европейски съюз  - понтийските дюни комплекси могат да се открият единствено по българския и румънски бряг на Черно море, и са сред най-редките местообитания  за Натура 2000 мрежата на континента     Втората цел на проекта е изработването на план за опазване на блатните костенурки, които се явяват индикатор за състоянието на речните екосистеми. При изготвянето на плана ще се разгледа опазването и на други приоритетни за  защита в парка влечуги, притежаващи сходни биологични характеристики и обитаващи местообитанията на  блатната костенурка. Такъв вид е Каспийска блатна костенурка който на територията на Европейския съюз се среща единствено в България и Гърция.  

Проектът ще изработи и специализиран план за опазването на Белият щъркел. Ще се търсят причините за неговото изчезване в Странджа.  Допреди 25 години щъркелът е широко разпространен в селищата на  Странджа. В момента той намалява своята численост. От общо 21 селища в парка, гнездящи щъркели има  единствено в 4 населени места. Подобна е  и общата тревожната тенденцията за Европейския съюз.

Друг основен акцент от Проекта BeNatur  е свързан с издаването и широкото разпространяване сред заинтересованите среди на научно- популярни наръчници за ключови елементи на Натура 2000 зоните в Странджа. Ще бъдат проведени над 15 обучения в Царево, Ахтопол, Малко Търново и Бургас, като целта е да се запознае обществеността какви са възможностите за развитие за развитие на устойчив туризъм, включително чрез представяне на биологичното земеделие в зоните на Натура 2000.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега