Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Павлова: За европейски пътища ни трябват 1 млрд. лева

Павлова: За европейски пътища ни трябват 1 млрд. лева

"Въвеждането на тол-такси за движение по магистралите ще осигури по-справедлив начин за заплащане, като целта е да се заплаща не времето за пътуване, а разстоянието. По-справедливо е тези, които пътуват повече, които рушат повече, да плащат повече", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Въвеждането на тол-такси за движение по магистралите ще осигури по-справедлив начин за заплащане, като целта е да се заплаща не времето за пътуване, а  разстоянието. По-справедливо е тези, които пътуват повече, които рушат повече, да плащат повече", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в ефира на Нова телевизия. По думите й, това ще доведе до по-добри пътища в цялата страна.

Регионалният министър поясни, че действащата в момента винетна система не осигурява достатъчно средства за поддържане на европейска система от пътища. Тя генерира приходи от около 200 млн. лева, с които трябва да се ремонтират старите и да се изграждат нови пътни артерии. Необходимите средства обаче са около 1 млрд. лева.

Павлова уточни, че в момента се работи по анализ, който да даде яснота по въпроса как да се въведе тол-системата и какви да бъдат таксите за нея. По думите й, се очаква през 2017-2018 година да започне поетапното въвеждане на новата система, която ще засяга първоначално само тежкотоварните автомобили.

Камионите над 3,5 тона, транзитно преминаващите автомобили и тировете са най-големите "врагове" на пътната мрежа. Павлова отказа да коментира конкретни числа, но по предварителни данни се очаква таксата да бъде около 10 ст. на километър.

В сферата на пътната инфраструктура целите са извеждането на тежкотоварните автомобили от малките пътища, което ще се случи с развиването на магистралната мрежа. В момента се работи и по дигитализирането на винетките за леките автомобили. Едва след установяването на тол-системата за тировете, леките коли също може да бъдат присъединени към нея.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега