Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пeт от най-странните великденски традиции по света

Пeт от най-странните великденски традиции по света

В България обикновено посрещаме Великден с изпъстрени яйца, козунаци и агнешко. Празнуваме със семейството, посещаваме близки и приятели. Борим се за първенство по най-много разбити яйчени черупки и се радваме на настъпващата пролет.

В България обикновено посрещаме Великден с изпъстрени яйца, козунаци и агнешко. Празнуваме със семейството, посещаваме близки и приятели. Борим се за първенство по най-много разбити яйчени черупки и се радваме на настъпващата пролет.

Дори само в България, обаче, можем да открием някои странни и любопитни традиции, а какво остава за съвкупността от всички християнски народи, почитащи празника. Или, за да парафразираме - "Светът е голям и Великден дебне отвсякъде". Подбрали сме Ви пет от най-странните традиции, с които хората по света отбелязват Възкресение.

1. По гръцки, в Корфу мятат всевъзможни керамични съдове през прозорците, създавайки шумна симфония от разбиващи се парченца. Често съдовете са предварително напълнени с вода, за да създадат още по-голяма врява. Традицията идва от венецианската Нова година, когато домакините чупят старите съдове с надеждата да получат нови.

2. В редица централноевропейски държави поливат младите моми с вода. Подобни великденски обреди съществуват във фолклора на Унгария, Полша, Словакия и Чехия, например. С този обичай момците "поливат" младите момичета, за да не "увяхнат".

3. В Чехия и някои други централноевропейски държави съществува и друга стара традиция - мъжете церемониално, и разбира се, нежно "сурвакат" жените с върбови клонки. Според местните, това се прави, за да бъдат те "плодовити", тъй като върбата е първото дърво, което се пробужда през пролетта.

4. В Германия танците са забранени в петък и събота преди Великден. При това със закон, който засяга не само християните, а и поклонниците от всички вероизповедания. Причината - Разпети петък е най-тъжният ден в християнската култура и затова веселията са недопустими.

5. Норвежците четат криминални романи. Това е една от онези странни традиции, които се появават от само себе си. Според историята на обичая, през 1923-та година норвежки вестник публикува платена статия в криминалната хроника, която всъщност е резюме на криминален роман. Авторите му решили, че по този начин ще популяризират четивото си, без дори да предполагат, че почти век по-късно "рекламната им стратегия" ще се превърне в традиция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега