Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петков: Готови сме за правителство на малцинството /Видео/

Петков: Готови сме за правителство на малцинството /Видео/

"В последната седмица вицепремиерът Гроздан Караджов на ИТН поиска увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд.лева. Това е отгоре на вече съществуващите 2.2 млрд. Иска да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби". Това обяви премиерът Кирил Петков.

"Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор". Тоза заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на „Продължаваме Промяната". Тя се провежда минути след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията.

"В последната седмица вицепремиерът Гроздан Караджов на ИТН поиска увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд.лева. Това е отгоре на вече съществуващите 2.2 млрд. Иска да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби". Това обяви премиерът Кирил Петков.

"Ние казахме, че актуализацията е за пенсиите, за намаляване на цените на бензина и ДДС-то на хляба. Днес в МС ние заявихме ясно, че това няма как да се случи. Обещахме на гласоподавателите ни, че ще имаме нулева толерантност към корупцията", обясни още Петков.

Премиерът заяви още, че първото напрежение с „Има такъв народ” се е появило, когато кабинетът не е дал първите искани 1,1 милиарда във връзка с ремонтите. "Видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонтни дейности. Тези пътища нямат гаранция", допълни Кирил Петков.

По думите му вторият голям разрив с ИТН е дошъл заради липсата на реформа в КПКОМПИ и предложението му комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков.„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече шест месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков. 

„Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен бе министър-председателят.„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, каза Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин за това България да се интегрира на международната сцена”, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.„Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на „Продължаваме Промяната” и ние ясно сме заявявали, че тя е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия”, каза още Василев. 

„Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, как най-добре да се подпомогнат гражданите и фирмите, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара“, допълни той.„Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент „есе“ колко добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление“, каза още Василев.

Кирил Петков бе категоричен, че правителството на малцинството няма да е зависимо в парламента от ГЕРБ и СДС. И, че вярва, че в ИТН има хора, които имат принципи срещу корупцията. "Сигурен съм, че те не разпознават министър Караджов, който не е бил с тях по площадите. Не е бил част от "Има такъв народ", той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили. Вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят нашия кабинет", каза още министър-председателят. "Знам, че има хора там, които не искат да бъдат част от една огромна, потенциална корупционна схема", допълни Петков.

Видео: Новините на NOVA
Пресконференция на “Продължаваме Промяната”

НА ЖИВО: Кирил Петков: Готови сме за правителство на малцинството

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 8 юни 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега