Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почина отец Боян Саръев - Кръстителя на Родопите

Почина отец Боян Саръев - Кръстителя на Родопите

Отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите, е починал в сряда вечер в кърджалийската болница след боледуване, съобщиха близки на свещеника.

Отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите, е починал в сряда вечер в кърджалийската болница след боледуване, съобщиха близки на свещеника. Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в "Симеоново".

Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма "Успение Богородично" в Кърджали през последните 30 години.От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча". Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

За отец Боян Саръев и неговите земни дела може да се каже много. В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022 г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храма „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939 г., както и стенописите в нея.

Източник: БНТ
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега