Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Полицията и Общината съветват: Как да прекараме спокойно Великден

Полицията и Общината съветват: Как да прекараме спокойно Великден

Общината и полицията обединяват сили, за да осигурят спокойни почивни дни на бургазлии, но отправят и няколко съвети за безопасни празници.

Предстои поредица от почивни дни. Много от нашенци ще се отправят на път или ще посрещнат гости, ще се отдадат на празниците с близките си, а това може да намали бдителността. Общината и полицията обединяват сили, за да осигурят спокойни почивни дни на бургазлии, но отправят и няколко съвети за безопасни празници.

От Общината напомнят, че движението по пътищата ще бъде по-интензивно заради хубавото време и струпването на почивни дни. В градска среда се очаква и повишение на пешеходния поток и броя на колоездачите по улиците. Апелът към шофьорите и останалите участници в движението е да бъдат внимателни и толерантни.

Ако планирате пътуване:

Погрижете се за превозното си средство, преди път!
- Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
- Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
- Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
- Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
- Вземете документите и полицата за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите си.

Планирайте пътуването си отрано и се постарайте да потеглите навреме, за да избегнете задръстванията. Качете се зад волана добре отпочинали, без да сте консумирали алкохол в последните 8 часа. Използвайте светлата част на деня за придвижване и избягвайте обилните гощавки преди шофиране.

Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри. Карайте с разумна и съобразена скорост. Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

Ако попаднете в задръстване, не правете опити за изпреварване. Поддържайте дистанция, за да не притеснявате водача пред себе си. При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. По-добре спрете, починете и продължете отново.

Пазете се от джебчии!

В навечерието на светлия християнски празник Великден, ОДМВР - Бургас предупреждава гражданите и гостите на крайморския град за това, че могат да станат жертва на джебчийски кражби, домови посегателства или измами при продажбата на животни. Джебчиите обикновено използват струпването на хора в търговски обекти, по спирките, около пазарите и в православните храмове.

Честа плячка стават портмонета и телефони, съхранявани в преметнати през рамо дамски чанти, джобове на дрехи със свободна кройка, задни джобове на панталоните. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

Попаднете ли в навалица - на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112, или в местното районно управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Ако ще отсъствате от дома:

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Особено важно да не се оповестява информация за предстоящо пътуване в социалните мрежи.

Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.

Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда. Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията - на тел. 112 или в местното районно управление на МВР.

Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбито жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да Ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи. При извършването на огледа на жилището Ви от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива сигнализирайте полицията без да ги премествате или докосвате.

Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на тел. 112!

Внимавайте при покупката на животни!

В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни - основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.

Добре е стопаните да бъдат бдителни при установяване на контакт с търговци, изкупуващи животни, тъй като нерядко под подобен претекст крадци посещават стопанства, за да огледат имота, преди да планират обир. За да се предпазите, укрепете и осветете стопанските си постройки. При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).

Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.

Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба. При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута /евро, долари и др./, която не познавате и може да бъдете подведени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега