Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в "Света Неделя"

Положиха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в "Света Неделя"

В прощалните си думи Вселенският патриарх изтъкна християнските добродетели на българския светейша: търпение, смирение и миротворство.

България се прости с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март след продължително боледуване. Траурните церемонии започнаха сутринта в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" със заупокойна Света литургия и опело и завършиха в катедралния храм на Софийската митрополия  "Св. Неделя", където негово светейшество беше погребан. 

В катедралния храм "Свети Александър Невски" службата води Варненско-Преславският митрополит Йоан, който е временен наместник-председател на Светия Синод. Опелото беше възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представители на поместните православни църкви и с архиереите на Българската Православна църква. 

В прощалните си думи Вселенският патриарх изтъкна християнските добродетели на българския светейша: търпение, смирение и миротворство.

"Миролюбивият християнски характер на изпращания от нас Блажен патриарх беше силно подчертан и чрез неговото послание за последния празник - Богоявление, когато той от болничното легло изпрати своето послание, благославяйки защитницата на България - нейната отбранителна армия, осъди същевременно нападението против други народи и продължаващата война срещу Украйна, бидейки по този начин достоен за Христовото Блаженство: "Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Синове Божи".

От името на Духовенството Варненско-Преславският митрополит Йоан прочете прощалното слово, в което подчерта стремежът на дядо Неофит да бъде съвършен.

"Светейшият наш патриарх Неофит живя и служи на Църквата и на повереното му паство с истинска християнска любов и вярност към Христа Спасителя и Неговия нов завет в човеците, който е завет и закон не на друго, а на любовта. Той добре съзнаваше необходимостта от приемственост спрямо заветите на своите предшественици, следваше оставения му от тях пример и се стремеше да им подражава във всичко. Затова единственият начин, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме примера му и принципите, които той следавше, като наш от Бога даден ни духовен отец и първосветител".

Стотици хора се събраха от рано тази сутрин в храм-паметника "Александър Невски", за да изпратят патриарха в последния му път.

Траурната процесия продължи с военен кортеж и литийно шествие до митрополитската катедрала "Света Неделя", където Негово Светейшество ще почива за вечни времена, каквато е била неговата воля.

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно, съпроводена от много хора. По самия бул. "Цар Освободител" се уплътни особено. Край храма "Света Неделя" има знакови сгради като  Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в рамките на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Бил е негов декан. В храм "Света Неделя", патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф. 

Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен народен водач и вдъхновител на училищното просветно дело. Умира през 1915 година.

За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ,  тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III. 

В шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. 

Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път.

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега