Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес погребват руския опозиционер Алексей Навални

Днес погребват руския опозиционер Алексей Навални

Припомняме, че на 16 февруари 2024 г. руската служба, която отговаря за затворите, съобщи, че опозиционният лидер е мъртъв.

Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални ще се състои днес в Москва. Това съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа X в сряда.

Малко след нейната публикация съпругата му Юлия Навалная се изправи пред Европейския парламент в Страсбург. В нейна емоционална реч тя изрази опасенията си затова как ще протече траурната церемония. „Погребението трябва да се състои в петък и все още не съм сигурна дали ще бъде мирно, или полицията ще задържи тези, които са дошли да се сбогуват с мъжа ми”, посочи тя.

Припомняме, че на 16 февруари 2024 г.  руската служба, която отговаря за затворите, съобщи, че опозиционният лидер е мъртъв. 

„В поправителна колония № 3 осъденият А. А. Навални се почувствал зле след разходка, като почти веднага загубил съзнание", се казваше в изявлението.

По думите им на място незабавно са пристигнали медицински екипи, но за да потвърдят смъртта на Навални. 

След новината последва вълна от недоумение и обвинения. Mайката на Алексей Навални - Людмила oтказа да повярва, че синът ѝ е мъртъв. „Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме сина ми в колонията на 12 февруари - беше жив, здрав, весел“, добави тя.

„Не знам дали да вярвам, или не на тази ужасна новина, която получаваме само от руски правителствени източници”. Това бяха първите думи на съпругата му Юлия Навалная.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш съобщи, че нямат потвърждение за смъртта му.

Редица разследващи журналисти и държавници изразиха сериозните си позиции и опасения. 

Вечерта на 16 февруари хиляди хора се събраха пред посолствата на Русия със снимки и цветя за опозиционния лидер. Властите в Москва издадоха предупреждения срещу свикването на демонстрации. Градският прокурор на руската столица заяви, че призивите за масови протести са нарушение на закона.

Последваха бдения и протести в десетки градове в Европа и Северна Америка. Телевизионния ефир и интернет страниците на най-големите световни медии са пълни с информация кой беше Алексей Навални и как се превърна в най-известния опозиционер във Федерацията. А в самата Русия новината беше почти напълно игнорирана и се споменаваше само във връзка с изказвания на хора от властта.

Ден преди погребението на Алексей Навални екипът му заяви, че погребалните служби отказват да транспортират тялото му до църква в югоизточната част на Москва. Два часа по-късно тялото му трябва да бъде погребано в близкото Борисовско гробище. 

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега