Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморийски ученици се качиха на фрегатите "Дръзки" и "Горди"

Поморийски ученици се качиха на фрегатите "Дръзки" и "Горди"

По повод 100-годишнината от Балканската война, Община Поморие организира посещение във Военноморска база Атия.

По повод 100-годишнината от Балканската война, Община Поморие организира посещение във Военноморска база Атия. В инициативата се включиха общо 125 ученици с класните си ръководители от ПГТ „Алеко Константинов” - гр. Поморие, СОУ „Иван Вазов” - гр. Поморие, ОУ „Христо Ботев” - гр. Поморие, СУПЦ - с. Бата, ОУ „Христо Ботев” - гр. Ахелой и ОУ „Елин пелин” – с. Дъбник.

Учениците заедно с преподавателите си по история, бяха подготвили доклади за Балканската война. Впечатляващо бе стъпването на подрастващите на фрегатите „Дръзки” и „Горди”, посрещнати в Атия съответно през 2005 г. и 2008 г. от Кралство Белгия. Учениците разгледаха базов кораб-миночистач и се запознаха с работата на екипажа и управлението на съоръженията за ползване в различни ситуации.

Слизайки от корабите, те се отправиха към Музея на базата, където са изложени голяма част съоръжения, водолазни костюми, макети на кораби, стар компас, обезвредени мини, вкл. мина намерена в гр. Поморие, както и грамоти, дарения и др. Посещението завърши при Мемориалния комплекс, създаден в чест на старшина II степен Стефан Михалев Димитров, геройски загинал при изпълнение на служебния си дълг и на всички загинали военноморски служители през годините.

Там майор Трендафилов изнесе лекция, свързана с историята и поясни, че всяка година на 19 май военнослужещи се събират и отдават чест на загиналите.  Военноморска база Бургас е създадена на 15 декември 1944г. Първи командир е капитан-лейтенант Игнат Гишин, под чието ръководство са  миночистенето на крайбрежните води и управлението на морските гранични служби в района от нос Емине до река Резовска.

Важен етап в развитието на Военноморска база Бургас започва с изграждането на пункта за базиране Атия, където на 30 октомври 1972 г. са дислоцирани щабът и основните поделения.  Община Поморие благодари на директорите на училищата, преподавателите, майор Трендафилов и екипа на Военноморска база Атия за любезното съдействие и професионалното отношение в организацията!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега