Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поставят къщички за редки видове прилепи и птици по част от санираните блокове в Бургас

Поставят къщички за редки видове прилепи и птици по част от санираните блокове в Бургас

Оказва се, че голяма част от старите жилищни блокове, които подлежат на обновление, са домове не само за хората, но и за редки видове прилепи и птици.

Програмата за безплатно саниране може да има един не съвсем предвиден и негативен ефект върху природата. Оказва се, че голяма част от старите жилищни блокове, които подлежат на обновление, са домове не само за хората, но и за редки видове прилепи и птици. След санирането на тези блокове, те ще бъдат лишени от местообитанието си, поради което се налагат спешни мерки.

С тази идея екипи на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Зелени Балкани извършиха съвместни проверки на предвидени за саниране сгради в Бургас. Анализирайки резултатите, екоорганизациите ще изготвят конкретни мерки за смекчаване на щетите върху популациите на защитените видове и техните местообитания по време на санирането.

От Общината вече са изявили готовност да приложат някои от мерките за компенсиране на щетите, информират от БДЗП. Една от възможностите е, при приключване на някои от проектите, да се поставят къщички за прилепи и бързолети, които да компенсират загубата на убежищата им, причинена от санирането.

Подобни мерки се прилагат от Словашката организация BROZ. Там се поставят различни къщички, кутии, процепи, мрежи и други съоръжения, които да спомогнат за опазване на защитените видове. Желателно е и санирането да се осъществява извън размножителния период на бързолетите и извън периода на зимуване на прилепите. 

В момента тече консултация с Община Бургас на кои конкретни блокове могат да бъдат поставени къщички. Междувременно обаче от екоорганизациите предупреждават, че този казус трябва да се постави на национално ниво. По този начин мерките за опазване на редките птици могат да залегнат в самите проекти за обновяване и енергийна ефективност.

Изпълнителите ще могат да приложат някои от конкретните мерки като изработване и монтиране на къщички за прилепи и бързолети, запазване на възможностите за  гнездене в подпокривните вентилационни отвори, чрез монтирането на модифицирани решетки.

Екоорганизациите отчитат положителните ефекти от програмата за енергийна ефективност, но апелират дейностите по нея да бъдат съобразени с биоразнообразието и опазването на защитените видове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега