Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Повишава се контролът върху експлоатацията на асансьорите

Повишава се контролът върху експлоатацията на асансьорите

Правителството прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори. С промените се изпълнява Препоръка на Комисията за повишаване безопасността на съществуващите асансьори, която съдържа и 10 технически предложения за модернизирането им.

Правителството прие постановлениеза изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация итехническия надзор на асансьори. С промените се изпълнява Препоръка наКомисията за повишаване безопасността на съществуващите асансьори, коятосъдържа и 10 технически предложения за модернизирането им.

Измененията и допълненията санасочени изцяло към асансьорите, пуснати на пазара в България преди влизането всила през 2002 г. на Наредбата. С корекциите в документа се изисква презследващите 11 години техните ползватели да осигурят реализирането на няколкотехнически мероприятия, чрез които ще се повиши безопасността на пътниците, наработниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор.Първото изискване е насочено къмасансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабинатаим е по-голяма от стандартната.

Предвидена е алтернатива по отношение на тезиасансьори, които са общо около 2000 в страната – в срок до 31 декември 2015 г.на тях да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допускадвижение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата,която да ограничи площта, ползвана от пътниците. Това ще предотвратипретоварване и евентуални аварии.Друго изискване е кабините наасансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включваавтоматично при прекъсване на електрическото захранване. Това в значителнастепен ще намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.

До 30 юни 2016 г. шахтите наасансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива накабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства зааварийно спиране. Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьоритеперсонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване,функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.

Въвежда се изискване, съобразнокоето до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорнавръзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужвааварийно. Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийнатаслужба при възникване на инциденти и ще се ограничат случаите, при коитопътниците сами напускат кабината на асансьора. Тогава възникват и най-многозлополуки.

В срок до 31 декември 2023 г. подкабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. подкабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит.Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината припринудително отваряне на шахтната врата след засядане, както и в другиситуации.Реализацията на предвидените техническимероприятия ще изисква известни финансови разходи от страна на ползвателите наасансьорите. Изготвена е стандартна оценка на въздействието.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега