Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Преди да кажеш "Да"! Отношенията в новото семейство и с родителите на партньора

Преди да кажеш "Да"! Отношенията в новото семейство и с родителите на партньора

Встъпването в семеен съюз на практика променя много малко аспекти от живота на съвременните двойки. Повечето младоженци в днешно време живеят заедно преди да сключат брак, познават близките на половинката си и често споделят имуществото си. Въпреки това, като всеки един договор, бракът определя някои нови положения във взаимоотношенията – двамата вече са законно семейство и като такова се превръщат в обща единица на обществото. Днес в рубриката Преди да кажеш „Да“ екипът на PoligrafF.net и Сватбена агенция „White magic“ ще разгледат някои важни аспекти на брачния съюз – приемането на обща фамилия, подписването на предбрачен договор, както и отношенията с родителите на партньора.

Встъпването в семеен съюз на практика променя много малко аспекти от животана съвременните двойки. Повечето младоженци в днешно време живеят заедно предида сключат брак, познават близките на половинката си и често споделятимуществото си. Въпреки това, като всеки един договор, бракът определя някоинови положения във взаимоотношенията – двамата вече са законно семейство и катотакова се превръщат в обща единица на обществото. Днес в рубриката Преди дакажеш „Да“ екипът на PoligrafF.net и Сватбена агенция „White magic“ ще разгледат  някои важни аспекти на брачния съюз –приемането на обща фамилия, подписването на предбрачен договор, както иотношенията с родителите на партньора.

С новия Семеен кодекс, приет през 2009-а година, двойките у нас вече иматправо да сключат т.нар. „предбрачен договор“. Това е и един от първите въпроси,които администрацията задава при подаване на заявление за сключване на брак.Предбрачният договор се изготвя с помощта на адвокат. Съществуват основнирамки, които могат да бъдат променяни. Този договор урежда имущественитеотношения – собствеността върху вещите, придобити по време на брака, правото дапродава/залага тези вещи, участието в издръжката на семейството и децата иуговорките при евентуално разтрогване на брака. На запад тези договори са много широко разпространени. У нас, обаче, многомалко двойки им отдават внимание.

Някои смятат предварителното уговаряне наусловията, свързани с развод, за неприятно и ненужно натоварване, дори за лошаполичба. В 21-ви век място за подобни мисли няма. Хората се променят, част отбраковете не оцеляват, а регламентираните отношения в семейния съюз могат да сеокажат гаранция, застраховка, за двамата партньори. „Тези договори не са нещо, което трябва да се подминава с лека ръка.Най-чисти са отношенията, личните и бизнес отношенията, когато всеки човек знаепредварително правата и задълженията си. Тези договори позволяват на закона дани осигури защита“, коментира Красимира Автанска от Сватбена агенция „White magic“.

Другото важно решение, което най-вече младоженката трябва да вземе, есвързано с приемането на общата фамилия. От една страна това натоварва булкатас допълнителни ангажименти, свързани с осъвременяването на документите й, безда има реална тежест. Навикът при представянето също трябва да се промени. Отдруга, обаче, има символично значение за младото семейство и децата.„Децата по закон носят фамилията на бащата в семейството. Представете си –на табелката на вратата има три имена – две с еднаква фамилия и едно с друга.Това символично разграничава жената от мъжа и децата“, коментира Автанска.

Различнитефамилни имена пораждат и някои обърквания и въпроси при малките деца, коитомогат и да бъдат избегнати. Когато става дума за популярна личност, с популярно име, промяната може дасе окаже тежест. Затова правото на избор е повод да вземем осъзнато решение,продиктувано от внимателно обмисляне. Ако харесвате повече своята фамилия илипромяната ще бъде твърде голямо бреме, запазете я. Изборът Ви трябва да Ви носиспокойствие, а не напрежение. Неизменно, бракът между двама души се превръща и в обединение между двесемейства. Това може да се окаже най-голямото изпитание за младоженците. Неедин или два вица са създадени за отношенията между тъща и зет, снаха исвекърва. Напълно естествено е взаимоотношенията да започнат напрегнато –създаването на ново семейство обикновено се отразява върху предходнотопоколение, от гнездото на което „отлита“ наследник.

Двете страни трябва да сепостараят да създадат цивилизовани отношения, тъй като напрежение между родителяи партньора на мъжа/жената може да се окаже пагубно за младото семейство.Тези отношения се градят постепенно – като всички други. В днешно времемитът за „винаги лошата тъща/свекърва“ отдавна е разбит на пух и прах.Приятелските отношения и привързаността между двете поколения съществуват,макар да не са задължителни. Достатъчна е толерантността и мира между снахата исвекървата, за да е „мирна къщата“. Разбира се, ако двете жени в живота на мъжане се разбират, това напрежение автоматично рефлектира върху съпруга и може дасе превърне в камъчето, което „обръща каруцата“.

За да предотврати това, имладоженката, и бъдещата свекърва трябва да открият начин да се разбират.Тъщите и тъстовете пък трябва да помнят, че дъщеря им живее с този мъж, тя го еизбрала и дори изборът й да е грешен, постоянното натякване няма да произведедобър резултат. Свекървите не трябва да забравят, че снахата е тази, която ще се грижи заобичания син, и трябва да подсигурят спокойствието й, за да може тя даизпълнява своите задължения към съпруга си. Младоженките, от своя страна,трябва да оставят отбранителната позиция и да приемат протегнатата ръка, дапоискат и чуят съвета на свекървата и в качеството си на бъдещи/настоящи майкида не забравят силата на майчината обич и привързаност, която макар да неоправдава, често обяснява поведението на някои свекърви. Злословенето и малкитеотмъщения никога няма да доведат до добър резултат. Малките жестове, от своястрана, могат да отключат вратата към сърцето на всеки.

„Не е необходимно да наричате свекървата си „майко“, а свекъра „татко“.Същото важи и за младоженецът. Тези хора не са Ви родители. Ако не усещатеотвътре близостта и привързаността на тези думи, не се притеснявайте и гинаричайте по име. В противен случай ги обезценявате и влагате в тях твърдемного лицемерие“, съветва Автанска. В днешно време тези традиции не са символичноостарели и закостенели – имаме право на избор. Тези думички няма да Ви сближатизкуствено с родителите на партньора, ако не ги усещате като втори своиродители. А при едни цивилизовани, но по-студени отношения, тези обръщениямогат да се окажат истинско мъчение.

В обобщение можем да кажем, че бракът едновременно не променя нищо ипроменя всичко. Но стабилната връзка зависи до голяма степен от способността начовека да се приспособява, да проявява толерантност и разбиране към другите, даправи осъзнати избори и да запазва идентичността си в съюза. Очаквайтеследващата глава на „Преди да кажеш „Да!“, в която ще обсъдим „навечерието“ насватбеното тържество – последните дни и решения, които двойката трябва да вземепреди заветното „Да“. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега