Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Преговорите между руската и украинската делегации продължават в Истанбул

Преговорите между руската и украинската делегации продължават в Истанбул

Русия е готова да се откаже от повечето си искания към Украйна, които постави в началото на войната, съобщава Financial Times с позоваване на четири източника, запознати с хода на преговорите между двете страни.

Тази сутрин в 10.00 часа в двореца Долмабахче започва поредния кръг от преговорите между Украйна и Русия. Очаква се те да проведат разговори по хуманитарни въпроси и да се опитат да договорят прекратяване на огъня. Украйна ще бъде представена на разговорите от министъра на отбраната Олексий Резников, съветника на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк и Давид Арахамия от парламентарната фракция на управляващата партия "Слуга на народа". Руската страна се ръководи по традиция от съветника на Путин Владимир Медински, предават световните агенции.

Според представители на страните личната среща ще бъде последвана от консултации във видеоформат, които се провеждат редовно напоследък.Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че минималната задача на Киев е да "реши хуманитарните проблеми", а максималната програма е прекратяване на огъня и постигане на устойчиви споразумения за това. "Ние не търгуваме с хора, земя и суверенитет. Позицията ни е непоклатима", казва Кулеба.

Русия е готова да се откаже от повечето си искания към Украйна, които постави в началото на войната, съобщава Financial Times с позоваване на четири източника, запознати с хода на преговорите между двете страни. Според акцентите руските искания за "денацификация", "демилитаризация" и статут на руския език в Украйна вече не са в проекта, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, както и от разработването на ядрени оръжия и разполагането на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.Гаранциите са сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави. Предвижда се споразумението да бъде ратифицирано не само от Русия, но и от САЩ, Китай, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Турция и Израел.  

Най-трудният въпрос на преговорите продължава да е съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго. В своето традиционно среднощно обръщение той остро критикува „пасивния“ характер на някои санкции, заявявайки, че светът не може да чака Русия да отговори на санкциите. По негови думи, ако "силните превантивни санкции“ бяха наложени от световните сили по-рано, инвазията в Украйна можеше да бъде предотвратена.

Зеленски каза, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано съобщи и неговият кмет. Въпреки това продължават боевете в други части на страната, рано е да се говори за сигурност в тази нейна част, предупреди той. Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област, "имат ресурси и жива сила", каза той. "Много трудно" остава положението в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, заяви Зеленски.

Звернення Володимира Зеленського за підсумками 33-го дня війни.

«Вже з цього тижня ми створюємо при Офісі Президента групу експертів – українських і міжнародних, які на постійній основі аналізуватимуть застосовані проти Росії санкції – на що вони реально впливають». Звернення Володимира Зеленського за підсумками 33-го дня війни.

Публикувахте от Офіс Президента України в Понеделник, 28 март 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега