Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът Румен Радев отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски

Президентът Румен Радев отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски

"Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност"

Президентът Румен Радев отдаде почит пред делото на Св. Паисий Хилендарски по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История Славянобългарска“. Държавният глава произнесе слово в Банско и положи венец пред мемориала на Св. Паисий Хилендарски.

"История славянобългарска" откри хоризонта към нашето духовно пробуждане. Не ни е известно много за живота на Паисий - той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава. Имаше друга мисия - в най-мрачните времена на нашия народ - на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безидейност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и идеал. В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония.

Духовното дело на Паисий подготви почвата за борбите за национално освобождение. И днес "История славянобългарска" е жива, помни се и ще се помни, въпреки че тя не е първият писмен документ за българската история. Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!
Да пребъде България!", каза Радев в словото си.

По-рано президентът участва в Божествената Света литургия в църквата „Св. Троица“ в Банско.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега