Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проектът "Поморийски залив и източна Стара планина" приключи успешно

Проектът "Поморийски залив и източна Стара планина" приключи успешно

„По оценката на туристическите фирми, туристическият проект „Поморийски залив и източна Стара планина“ е успешен, тъй като позволява да се представи многообразието на тези региони. Туристът не се интересува от границите на една община, а от пакети, дестинации, атракции. Този проект бе първата стъпка към сформирането на една нова туристическа дестинация, която води до устойчиво, целогодишно увеличение на туристопотока.“ Това заяви ръководителя на проекта – Соня Енилова.

 „По оценката на туристическите фирми, туристическият проект „Поморийскизалив и източна Стара планина“ е успешен, тъй като позволява да се представимногообразието на тези региони. Туристът не се интересува от границите на еднаобщина, а от пакети, дестинации, атракции. Този проект бе първата стъпка къмсформирането на една нова туристическа дестинация, която води до устойчиво,целогодишно увеличение на туристопотока.“ Това заяви ръководителя на проекта –Соня Енилова на заключителната пресконференция в Поморие. Тя благодари навсички взели участие в него и изрази надежда, че резултатите от кампанията щепродължават да се наблюдават и в бъдеще.

В рамките на проекта „Развитиена регионален туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийскизалив и Източна Стара планина“, финансиран по ОП „Регионално развитие“, бяха съставени 7 тематични туристически пакета,ориентирани към различни типове туристи. Основната цел на проекта бе удължаванена активния туристически сезон, увеличаване на туристопотока в региона, но и разширяванепрофила на туристите, посещаващи трите общини.

„Като резултат от проекта,наблюдаваме увеличение на доходите от туризъм, повишение приходите от музеите,най-вече от Музея на солта, повече приходи от атракциите и от туристическияданък“, заяви Янчо Илиев – зам.-кмет по бюджет, финанси и счетоводни дейности вОбщина Поморие. По думите му, само до този момент приходите от музейна дейностса 30 000 лева, а от туристически данък – 104 000 лева. За миналатагодина отчетите показват общо 50 000 лева от музеите и 80 000 оттуристически данък.

Резултат от проекта се наблюдаваи в общините Айтос и Руен, които не са традиционно туристически, но са богати надестинации, които представляват интерес за различните типове туристи.

„Това е първи проект,популяризиращ туристически обекти на територията на Община Айтос. За нас това еизключителен пробив. Факт е, че има положителни промени в интереса към общината– комплекса Генгер и др. Бяха построени и открити два хотелскикомплекса, осигурено бе финансиране и за две нови мултифункционални игрища“,обясни Диньо Динев от Община Айтос.

Той сподели още, че другият плюсза общината е това, че проектът е дал възможност на администрацията да видипотенциала на туристическите обекти в района. Така, представляващитетуристически интерес дестинации могат да бъдат развити.

Първите резултати вече са налице, заяви още Енилова. Първите еко туристи вече се запознават с дестинациитев региона, а интересът расте. Другият нов профил гости е насочен къмрелигиозния и поклонически туризъм – манастирът „Свети Георги“, Фестивалът заправославна музика в Поморие, куполната гробница, както и наличието на множествохрамове на различни религии в региона представляват притегателна сила за тозирод туристи. „Не бива да забравяме и спортниятуризъм в Поморие, риболовния туризъм край Айтос, и ловния край Руен”, добавиЕнилова.

Освен туристическите пакети, врамките на проекта бяха издадени туристически карти, пътеводители, имиджовакнижка, дипляни и др. на 4 езика, дестинациите бяха представени на 12международни и български туристически борси и изложения. Бяха организирани итри експедиентски тура.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега