Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Ангелов: До четвъртък МЗ ще изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID-19

Проф. Ангелов: До четвъртък МЗ ще изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID-19

Днес Министерски съвет прие Национален план за готовност при пандемия.

Министерски съвет прие Национален план за готовност при пандемия. Той бе изготвен на базата на насоки и практики, издадени от Световната здравна организация и Европейския център за борба със заразните и паразитни болести. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в МС.

Той изтъкна, че става дума за програмен документ, който няма конкретни отношения към COVID-19. На базата на този Национален план се разработват конкретните мерки и се разписват конкретните планове за справяне с различни епидемични обстановки.

"Този генеричен план дава основните насоки и точки, като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, минем през това да осигурим в най-кратък срок ваксини, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата и ключовата инфраструктура, и стигнем до чисто комуникационната стратегия. Оказва се, че ключово значение имат посланията към хората, правдивата и навременна информация", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Във връзка с имунизацията, до четвъртък се очаква МЗ да изработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19, който трябва да бъде утвърден на следващото заседание на МС. Координационният съвет, който ще се занимава с организирането на имунизацията, ще бъде оглавен от проф. д-р Красимир Гигов - ген.-директор на БЧК, уточни здравният министър.

Той отново подчерта, че ваксините ще бъдат безплатни и ще се поставят по желание на гражданите. Първата доставка ще бъде складирана в София и Бургас. Логистиката ще бъде организирана от координационния съвет.

"Рано или късно, до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу този вирус. Ще има хора, които казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве. Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран", заяви доц. Кунчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега