Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Габровски: Ръстът на смъртни случаи се дължи на пика на заразата преди месец и половина

Проф. Габровски: Ръстът на смъртни случаи се дължи на пика на заразата преди месец и половина

Специалистът обясни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – обичайно между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период.

"През последните дни наблюдаваме по-добро съотношение между броя на направените тестове и броя на положителните. За мен лично това е много важен индикатор и ако тази тенденция се запази, това ще бъде много благоприятно. Най-вероятно по-високият дял на смъртните случаи в момента се дължи на пика на заразени, който имахме преди около месец и половина".

Това коментира в ефира на БНР проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“ и заместник-председател на Българския лекарски съюз. Специалистът обясни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – обичайно между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период.

„Може би смъртните случаи, процентът на по-тежко протичащи става сравнително по-нисък. Същевременно обаче има една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати. Заболяването се променя“, отбеляза Николай Габровски. По думите му, картината е различна от тази през март, април и май. Лекарите, които работят с най-тежките случаи, го потвърждават.

Въпреки оптимистичните засега данни, в навечерието на есенно-зимния сезон здравната система се готви за песимистичен вариант и за работа в по-тежки условия, заяви проф. Николай Габровски.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега