Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Към трите Д срещу коронавируса прибавяме още едно - витамин D

Проф. Кантарджиев: Към трите Д срещу коронавируса прибавяме още едно - витамин D

"При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство. Предупреждавам - никакви свъръхдози!".

"Към трите Д, за които говорим от началото на пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин D. При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство. Предупреждавам - никакви свръхдози!". Това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти, посветен на пандемията от коронавирус днес.

Той поясни, че без изрично лекарско предписание, витамин D може да се приема 15 дни с прекъсване от 15 дни, или 20 дни с прекъсване също от 20. Четири капки е нормалната доза за възрастен. Децата трябва да приемат по една или две капки дневно, в зависимост от възрастта и теглото им.

"Непознатите приказват много работи за тестовете, как можело толкова малко лаборатории да направят толкова тестове. Има Национална референтна лаборатория, която отговаря за този контрол. 17-те национални референтни лаборатории са акредитирани с европейски сертификат. Има много сложна система за качеството. 185 лаборатории докладват ежедневно своите положителни случаи. Те са частни, но дейността им се контролира качествено. Някой седнал да ми изчислява могат ли да се направят толкова тестове, защото един тест отнемал десет минути. Тестът изисква приемане на материалите, екстракция. Обикновено работим с 350 – 400 проби. Стигали сме и до 600", коментира проф. Кантарджиев. Той подчерта, че пробите се обработват на т.нар. "цикли" - пакети от 96 или 48 проби.

"Молекулярни биолози работят като пчелички. При тежките условия за спазване на нормите, вършат това денонощно. Не трябва да се приказват какви ли не работи, а да се уважава работата на тези хора", категоричен бе проф. Кантарджиев.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега