Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът в Европа е различен от този в САЩ и Китай

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът в Европа е различен от този в САЩ и Китай

"Като хванем щама на първите, които внесоха инфекцията в нашата страна от курортите в Западна Европа, ще можем да разберем какви са щамовете, които циркулират у нас, какво е протичането и заразяването на заболяването, в зависимост от щама, за да обясним ниската заболеваемост и малкото жертви у нас".

"Щамът, който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел е в САЩ. От различното протичане на заболяването и различната възможност за заразяване се правят изводи за мерките, които се налагат във всяка отделна държава. Именно заради това в рамките на програмата, която имаме от две години предвиждаме целогеномното секвениране на РНК на 48 щама вируси, заразили българските граждани.

Като хванем щама на първите, които внесоха инфекцията в нашата страна от курортите в Западна Европа, ще можем да разберем какви са щамовете, които циркулират у нас, какво е протичането и заразяването на заболяването, в зависимост от щама, за да обясним ниската заболеваемост и малкото жертви у нас". Това коментира заместник-началникът на кризисния щаб за коронавируса и директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Прогнозите за лятото са много различни. Към момента нито една може да бъде нито отхвърлена, нито потвърдена. Натрупаните знания за вируса стават по-големи, но все още той крие повече неизвестни, отколкото известни", коментира началникът на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че надеждната ваксина, създаваща траен групов имунитет, е най-доброто решение за елиминиране на заразата.

Той коментира още, че някои от мерките като физическа дистанция, висока хигиена и дезинфекция ще останат още дълго. Дали ще има циркулация през лятото и дали ще има втора вълна през есента и зимата все още не може да се каже категорично.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега